- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Pomysł podrzuciła mi Maraia, instrukcję i wzór mam stąd. Efekt jest bardzo przyjemny dla oka i smaczny, ale następnym razem nie dam się podpuścić
Te domki za bardzo ćwiczą moją cierpliwość
Choć dzięki bratu mam ją podobno anielską, ale mniejsza o to
Nie chciałam kolejnych pierniczków, tylko zwykłe kruche ciastka i trafiłam na takie u Pauliny. Ciasto jest bardzo lepkie, więc ciężko było wycinać z niego odpowiednie kształty i przenosić je na blachę, ale poradziłam sobie chowając ciasto w zamrażarce i wyciągając po kawałeczku, po czym wałkując między 2 kawałkami folii spożywczej. Niestety część ciasta rozwałkowałam za cienko i mi się pokruszyły elementy podczas sklejania lukrem. A tutaj link do pliku PDF (dodałam go też jako załącznik - jest pod postem), który wydrukowałam i wycięłam sobie szablony
Drobna uwaga - jeżeli jeszcze się podejmę ich zrobienia, zrobię je niższe
Bo za mało herbaty mieści się z nimi do kubka, nie wspominając już o filiżance
a przecież nie chcę powodzi
KORZENNE KRUCHE DOMKI NA BRZEG KUBKA
składniki na 10 domków:
- 1,5 szkl mąki
- 130 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki przypraw korzennych
lukier:
- 1 białko
- ponad szklanka cukru pudru
Wydrukować wzór i wyciąć. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na stolnicę przełożyć wszystkie składniki, zagnieść szybko ciasto i wstawić do zamrażarki. Rozłożyć sobie papier do pieczenia lub folię spożywczą, z ciasta urwać kawałek, rozwałkować na grubość 4-5 mm, wycinać każdy element ze wzoru 2x na jeden domek. Ja jeszcze z resztek ciasta uformowałam kominy. Piec 10 minut. Po wystudzeniu ciastek, wymieszać białko z cukrem pudrem i sklejać nim poszczególne elementy, po czym powiesić na brzegu kubka i pamiętać żeby nie nalać nic do pełna

KORZENNE KRUCHE DOMKI NA BRZEG KUBKA
składniki na 10 domków:
- 1,5 szkl mąki
- 130 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki przypraw korzennych
lukier:
- 1 białko
- ponad szklanka cukru pudru
Wydrukować wzór i wyciąć. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na stolnicę przełożyć wszystkie składniki, zagnieść szybko ciasto i wstawić do zamrażarki. Rozłożyć sobie papier do pieczenia lub folię spożywczą, z ciasta urwać kawałek, rozwałkować na grubość 4-5 mm, wycinać każdy element ze wzoru 2x na jeden domek. Ja jeszcze z resztek ciasta uformowałam kominy. Piec 10 minut. Po wystudzeniu ciastek, wymieszać białko z cukrem pudrem i sklejać nim poszczególne elementy, po czym powiesić na brzegu kubka i pamiętać żeby nie nalać nic do pełna

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: