Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Domowa galaretka do ciasta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 855591" data-attributes="member: 14959"><p>Ostatnio zostało mi awokado. Pokroiłam je (2szt), zasypałam 1 szklanką cukru, dodałam cukru waniliowego, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej i odłożyłam.</p><p></p><p></p><p>Po jakimś czasie - chyba okolo 15minut postawiłam garnek na gazie i postępowałam,jak z przetworami. Kiedy masa zaczęła robić się &quot;dżemowa&quot; dolałam 3/4 szklanki wody, zagotowałam, zdjęłam garnek z ognia i wystudziłam masę, a następnie zmiksowałam ją. Tu, jeśli ktoś nie lubi alkoholu może być koniec przepisu, ale powinien użyć większej ilości cukru, lub dodać żelatynę.</p><p></p><p></p><p></p><p>Zmiksowaną masę z awokado podgrzałam, dolałam 1 szklankę białego wina i gotowałam - nie płonęło, a jedynie&quot;bulgotało&quot; i było dużo piany. </p><p>W tym czasie pewnie wyparowało nieco wody i alkoholu. Po zdjęciu z ognia dodałam żelatynę. Wcześniej można spróbować masy i ewentualnie ją &quot;doprawić&quot; po swojemu, bo z każdym winem może smakować inaczej.</p><p>Nie pamiętam w jakiej ilości dałam żelatynę, ale sądzę, że dla każdego będzie to indywidualna porcja w zależności od ubytku wody. Ja po zmiksowaniu zmierzyłam ile mam tej mojej masy i uzupełniłam winem i odrobiną wody - w celu uzyskania takiej proporcji, żeby mi było łatwo obliczyć ilość potrzebnej żelatyny.</p><p></p><p></p><p></p><p>Moją galaretką oblałam sernik - wyglądał bajecznie, a masa galaretkowa wszystkim smakowała.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 855591, member: 14959"] Ostatnio zostało mi awokado. Pokroiłam je (2szt), zasypałam 1 szklanką cukru, dodałam cukru waniliowego, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej i odłożyłam. Po jakimś czasie - chyba okolo 15minut postawiłam garnek na gazie i postępowałam,jak z przetworami. Kiedy masa zaczęła robić się "dżemowa" dolałam 3/4 szklanki wody, zagotowałam, zdjęłam garnek z ognia i wystudziłam masę, a następnie zmiksowałam ją. Tu, jeśli ktoś nie lubi alkoholu może być koniec przepisu, ale powinien użyć większej ilości cukru, lub dodać żelatynę. Zmiksowaną masę z awokado podgrzałam, dolałam 1 szklankę białego wina i gotowałam - nie płonęło, a jedynie"bulgotało" i było dużo piany. W tym czasie pewnie wyparowało nieco wody i alkoholu. Po zdjęciu z ognia dodałam żelatynę. Wcześniej można spróbować masy i ewentualnie ją "doprawić" po swojemu, bo z każdym winem może smakować inaczej. Nie pamiętam w jakiej ilości dałam żelatynę, ale sądzę, że dla każdego będzie to indywidualna porcja w zależności od ubytku wody. Ja po zmiksowaniu zmierzyłam ile mam tej mojej masy i uzupełniłam winem i odrobiną wody - w celu uzyskania takiej proporcji, żeby mi było łatwo obliczyć ilość potrzebnej żelatyny. Moją galaretką oblałam sernik - wyglądał bajecznie, a masa galaretkowa wszystkim smakowała. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Domowa galaretka do ciasta
Bottom