- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Składniki
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju
4 szklanki sezamu
3 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek wody
Zmielić ziarna sezamu (u mnie w thermomixie ale blender też da radę, tylko dłużej, można też w młynku do kawy)
Jeśli wcześniej podpieczemy ziarna w piekarniku lub na suchej patelni, pasta będzie bardziej aromatyczna.
Do zmielonych ziaren dodac olej i zmiksowac na jednolitą masę,dodac pozostałe składniki, zmiksować.
Aby powstać sos tahini, należy pół szklanki pasty zmiksować z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą.
Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu.
Robię właśnie hummus, w którym wykorzystam pastę tahini. Pasty z tych ilości wychodzi więcej niż trzeba do jednej potrawy.Pozostałą część z powodzeniem można przechować w lodówce.
przepis otrzymany na wakacjach od bardzo sympatycznego Turka imieniem Bahri.
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju
4 szklanki sezamu
3 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek wody
Zmielić ziarna sezamu (u mnie w thermomixie ale blender też da radę, tylko dłużej, można też w młynku do kawy)
Jeśli wcześniej podpieczemy ziarna w piekarniku lub na suchej patelni, pasta będzie bardziej aromatyczna.
Do zmielonych ziaren dodac olej i zmiksowac na jednolitą masę,dodac pozostałe składniki, zmiksować.
Aby powstać sos tahini, należy pół szklanki pasty zmiksować z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą.
Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu.
Robię właśnie hummus, w którym wykorzystam pastę tahini. Pasty z tych ilości wychodzi więcej niż trzeba do jednej potrawy.Pozostałą część z powodzeniem można przechować w lodówce.
przepis otrzymany na wakacjach od bardzo sympatycznego Turka imieniem Bahri.
Ostatnią edycję dokonał moderator: