domowa pasta tahini

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Składniki

1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju
4 szklanki sezamu
3 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek wody

Zmielić ziarna sezamu (u mnie w thermomixie ale blender też da radę, tylko dłużej, można też w młynku do kawy)
Jeśli wcześniej podpieczemy ziarna w piekarniku lub na suchej patelni, pasta będzie bardziej aromatyczna.
Do zmielonych ziaren dodac olej i zmiksowac na jednolitą masę,dodac pozostałe składniki, zmiksować.

Aby powstać sos tahini, należy pół szklanki pasty zmiksować z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą.
Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu.

Robię właśnie hummus, w którym wykorzystam pastę tahini. Pasty z tych ilości wychodzi więcej niż trzeba do jednej potrawy.Pozostałą część z powodzeniem można przechować w lodówce.

przepis otrzymany na wakacjach od bardzo sympatycznego Turka imieniem Bahri.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy