Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
domowa pasta tahini
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1321662" data-attributes="member: 9634"><p>Składniki</p><p></p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1/4 szklanki oleju</p><p>4 szklanki sezamu</p><p>3 łyżki soku z limonki</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>5 łyżek wody</p><p></p><p>Zmielić ziarna sezamu (u mnie w thermomixie ale blender też da radę, tylko dłużej, można też w młynku do kawy)</p><p>Jeśli wcześniej podpieczemy ziarna w piekarniku lub na suchej patelni, pasta będzie bardziej aromatyczna.</p><p>Do zmielonych ziaren dodac olej i zmiksowac na jednolitą masę,dodac pozostałe składniki, zmiksować.</p><p></p><p>Aby powstać sos tahini, należy pół szklanki pasty zmiksować z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą.</p><p>Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu.</p><p></p><p>Robię właśnie hummus, w którym wykorzystam pastę tahini. Pasty z tych ilości wychodzi więcej niż trzeba do jednej potrawy.Pozostałą część z powodzeniem można przechować w lodówce.</p><p></p><p>przepis otrzymany na wakacjach od bardzo sympatycznego Turka imieniem Bahri.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1321662, member: 9634"] Składniki 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki oleju 4 szklanki sezamu 3 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki soli 5 łyżek wody Zmielić ziarna sezamu (u mnie w thermomixie ale blender też da radę, tylko dłużej, można też w młynku do kawy) Jeśli wcześniej podpieczemy ziarna w piekarniku lub na suchej patelni, pasta będzie bardziej aromatyczna. Do zmielonych ziaren dodac olej i zmiksowac na jednolitą masę,dodac pozostałe składniki, zmiksować. Aby powstać sos tahini, należy pół szklanki pasty zmiksować z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą. Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu. Robię właśnie hummus, w którym wykorzystam pastę tahini. Pasty z tych ilości wychodzi więcej niż trzeba do jednej potrawy.Pozostałą część z powodzeniem można przechować w lodówce. przepis otrzymany na wakacjach od bardzo sympatycznego Turka imieniem Bahri. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
domowa pasta tahini
Top
Bottom