Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Domowa pasztetowa do słoika*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 812347" data-attributes="member: 9634"><p>PASZTETKA. </p><p></p><p>Innymi słowy - pasztetowa... prawdziwie domowa. </p><p></p><p>Składniki:</p><p>Około 2 kg podgardla, </p><p>ok. 1 kg wątroby, </p><p>kilka wieprzowych skórek, </p><p>2 l mleka lub rosołu, </p><p>70 dag mąki pszennej, </p><p>70 dag kaszy manny, </p><p>10 jajek, </p><p>3 cebule, </p><p>sól, pieprz.</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach.</p><p>Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu.</p><p>Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku.</p><p>Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia. </p><p>Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy.</p><p>Dokładnie wymieszać. </p><p>Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.</p><p></p><p>Można też przyrządzić pasztetową w słoikach. </p><p>Nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w dużym garnku przez ok. 2 godz. </p><p>Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć ścierką żeby słoiki nie popękały.</p><p> </p><p>Przepis pochodzi <a href="http://www.potrawyregionalne.pl" target="_blank">stąd</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 812347, member: 9634"] PASZTETKA. Innymi słowy - pasztetowa... prawdziwie domowa. Składniki: Około 2 kg podgardla, ok. 1 kg wątroby, kilka wieprzowych skórek, 2 l mleka lub rosołu, 70 dag mąki pszennej, 70 dag kaszy manny, 10 jajek, 3 cebule, sól, pieprz. Wykonanie: Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu. Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu. Można też przyrządzić pasztetową w słoikach. Nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w dużym garnku przez ok. 2 godz. Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć ścierką żeby słoiki nie popękały. Przepis pochodzi [URL="http://www.potrawyregionalne.pl"]stąd[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Domowa pasztetowa do słoika*
Top
Bottom