Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowa przyprawa curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1450707" data-attributes="member: 2721"><p>Generalnie w Indiach nie stosuje się czegoś takiego, jak gotowa przyprawa curry. Gospodynie przygotowują do każdego dania własne mieszanki przypraw (masala), które różnią się nie tylko w zależnosci od rejonu pochodzenia czy dania, lecz także od konkretnej rodziny, gdzie przepisy kulinarne przechodzą z matki na córkę.</p><p>Przyprawa <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_powder" target="_blank">curry w postaci gotowego proszku </a>stała się popularna w XIX i XX wieku dzięki Brytyjczykom, którzy wracając ze skolonizowanych terenów tęsknili za smakiem oriantalnych potraw. Mieszana ta nie jest obecnie również w pełni ustandaryzowana, na rynku dostępnych jest wiele wersji. Ja skorzystałam z przepisu na mieszankę wg <a href="http://www.youtube.com/watch?v=D9RojKkk-jg" target="_blank">Sanjay Thummy</a>. Bardzo polecam: nie wymaga to prawie żadnej pracy, a efekt w postaci niesamowitego aromatu i intensywnego smaku jest wspaniały.</p><p></p><p>Wszystkie przyprawy można nabyć w sklepach typu Kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet. Przypraw, które posiadamy w wersji sproszkowanej nie prażymy, lecz dodajemy do mieszanki na samym końcu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]84106[/ATTACH]</p><p></p><p>3 łyżki nasion kolendry</p><p>3 łyżki nasion kuminu</p><p>2 łyżki liści curry</p><p>2 liście laurowe</p><p>1 łyżeczka płatków chili[/size] <span style="font-size: 10px">(ilość uzależniona od tego, jak pikantną mieszankę chcemy otrzymać)</span></p><p><span style="font-size: 10px">1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu</span></p><p><span style="font-size: 10px">1 łyżeczka ziaren gorczycy (najlepiej czarnej)</span></p><p><span style="font-size: 10px">ok. 3 cm laski cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 10px">5 goździków</span></p><p><span style="font-size: 10px">5 ziaren kardamonu</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">1 łyżeczka kukrumy </span></p><p><span style="font-size: 10px">po 1/2 łyżeczki czosnku w proszku i cebuli w proszku</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">1. Na suchej patelni, na małym ogniu, podprażamy cały czas mieszajac przez ok. 4 minuty ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon (czyli wszytkie skąłdniki oprócz gorczycy, kuminu i kurkumy).</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">2. Następnie dodajemy gorczycę i kumin. Prażymy kolejne 4 minuty (całość nie wiecej, niż 10 minut). Patelnię zdejmujemy z palnika.</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">3. Dodajemy przyprawy w proszku: kurkumę, czosnek i cebulę, mieszamy. Przyprawy zsypujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym dokładnie mielemy wszytkie przyprawy (blender lub moździeż).</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">[ATTACH=full]84100[/ATTACH]</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1450707, member: 2721"] Generalnie w Indiach nie stosuje się czegoś takiego, jak gotowa przyprawa curry. Gospodynie przygotowują do każdego dania własne mieszanki przypraw (masala), które różnią się nie tylko w zależnosci od rejonu pochodzenia czy dania, lecz także od konkretnej rodziny, gdzie przepisy kulinarne przechodzą z matki na córkę. Przyprawa [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_powder"]curry w postaci gotowego proszku [/URL]stała się popularna w XIX i XX wieku dzięki Brytyjczykom, którzy wracając ze skolonizowanych terenów tęsknili za smakiem oriantalnych potraw. Mieszana ta nie jest obecnie również w pełni ustandaryzowana, na rynku dostępnych jest wiele wersji. Ja skorzystałam z przepisu na mieszankę wg [URL="http://www.youtube.com/watch?v=D9RojKkk-jg"]Sanjay Thummy[/URL]. Bardzo polecam: nie wymaga to prawie żadnej pracy, a efekt w postaci niesamowitego aromatu i intensywnego smaku jest wspaniały. Wszystkie przyprawy można nabyć w sklepach typu Kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet. Przypraw, które posiadamy w wersji sproszkowanej nie prażymy, lecz dodajemy do mieszanki na samym końcu. [ATTACH=full]84106[/ATTACH] 3 łyżki nasion kolendry 3 łyżki nasion kuminu 2 łyżki liści curry 2 liście laurowe 1 łyżeczka płatków chili[/size] [size=2](ilość uzależniona od tego, jak pikantną mieszankę chcemy otrzymać) 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren gorczycy (najlepiej czarnej) ok. 3 cm laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 łyżeczka kukrumy po 1/2 łyżeczki czosnku w proszku i cebuli w proszku 1. Na suchej patelni, na małym ogniu, podprażamy cały czas mieszajac przez ok. 4 minuty ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon (czyli wszytkie skąłdniki oprócz gorczycy, kuminu i kurkumy). 2. Następnie dodajemy gorczycę i kumin. Prażymy kolejne 4 minuty (całość nie wiecej, niż 10 minut). Patelnię zdejmujemy z palnika. 3. Dodajemy przyprawy w proszku: kurkumę, czosnek i cebulę, mieszamy. Przyprawy zsypujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym dokładnie mielemy wszytkie przyprawy (blender lub moździeż). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. [ATTACH=full]84100[/ATTACH][/size] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowa przyprawa curry
Top
Bottom