Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowa przyprawa do białej kiełbasy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1495557" data-attributes="member: 2721"><p><em>Polecam mieszankę nadającą smak białej domowej kiełbasie oraz mięsu mielonemu, z którego można robić różnego rodzaju kotlety czy frykadelki - kiełbaski śniadaniowe - o tym smaku. Przepis wg <a href="http://queenofthereddoublewide.com/homemade-seasoning-for-breakfast-sausage/" target="_blank">Queen Of The Red Double Wide.</a></em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]87079[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em><em><span style="font-size: 26px">proporcja przyprawy na 1 kg mięsa</span></em></p><p></p><p>1 i 1/2 łyżeczki szałwii</p><p>1/2 łyżeczki tymianku</p><p>1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)</p><p>1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka soli morskiej</p><p>1/4 łyżeczki płatków chilli</p><p>1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. </p><p>Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg własnego gustu.</p><p></p><p>***</p><p><strong>Kiełbaski śniadaniowe</strong></p><p></p><p><em>Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Breakfast_sausage" target="_blank">bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych</a>, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.</em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]87078[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em><em>dla 2 osób</em></p><p></p><p>1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego</p><p>2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy</p><p>ew. sól do smaku</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce. Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1495557, member: 2721"] [I]Polecam mieszankę nadającą smak białej domowej kiełbasie oraz mięsu mielonemu, z którego można robić różnego rodzaju kotlety czy frykadelki - kiełbaski śniadaniowe - o tym smaku. Przepis wg [URL="http://queenofthereddoublewide.com/homemade-seasoning-for-breakfast-sausage/"]Queen Of The Red Double Wide.[/URL] [ATTACH=full]87079[/ATTACH] [/I][I][SIZE=10]proporcja przyprawy na 1 kg mięsa[/SIZE][/I] 1 i 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki tymianku 1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg własnego gustu. *** [B]Kiełbaski śniadaniowe[/B] [I]Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Breakfast_sausage"]bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych[/URL], podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem. [ATTACH=full]87078[/ATTACH] [/I][I]dla 2 osób[/I] 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy ew. sól do smaku olej do smażenia Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce. Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowa przyprawa do białej kiełbasy
Top
Bottom