- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Metodą eksperymentów udało mi się osiągnąć odpowiednią w smaku mieszankę, na wzór smaku potraw z Grecji oraz gotowych kupnych mieszanek - tyle, że oczywiście bez dodatków i konserwantów.
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (zmieliłam gorczycę w ziarnach)
Przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W celu przygotowania marynaty do mięsa rozmieszać 2 łyżeczki przyprawy w 2 łyżkach oleju, dodając 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i sól do smaku. Pokrojone w paski mięso marynować co najmniej 30 min w przypadku drobiu i 1 godz. w przypadku wieprzowiny.
( proporcje na 2 filety z całej piersi kurczaka)

3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (zmieliłam gorczycę w ziarnach)
Przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W celu przygotowania marynaty do mięsa rozmieszać 2 łyżeczki przyprawy w 2 łyżkach oleju, dodając 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i sól do smaku. Pokrojone w paski mięso marynować co najmniej 30 min w przypadku drobiu i 1 godz. w przypadku wieprzowiny.
( proporcje na 2 filety z całej piersi kurczaka)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: