Domowe mascarpone

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepis niewypróbowany, ale od serowej producentki, która jak myślę zna się na rzeczy
icon_smile.gif

2 szklanki smietany 36 %
z 5 kg lodu
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki jogurtu z kulturami bakterii acidofilus

Śmietanę wlewamy do metalowej miski, miskę kładziemy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Mieszamy cały czas aż śmietana osiągnie 195 st F (nie wiem ile to w Celsjuszach)
W duzej misce ułożyć lód i trochę wody. Wsadzić do niej tę metalową miskę. Mieszać, ać osiągnie 90 st F. Wyjąc miskę z lodu.

Przełożyć do szklanej miski i połączyć z maślanką i jogurtem. Wymieszać. Przykryc i inkubować przez 8 godzin albo dopóki mieszanina nie zgęstnieje.

Wsadzić do lodówki na kilka godzin. Mieszanina będzie coraz bardziej gęsta. Na durszlak położyć muślinową ścierkę (mysle ze moze byc jakas inna, taka, jakiej baby do sera uzywaja) . Wlac do wyściełanego durszlaka miksturę i pozwolić odciekac 4 godziny (aż bedzie b. sztywne) . Można tez wstawic na odciekanie na noc do lodówki.

Potem przełożyc do metalowej miski i trzymac w lodwce, aż do momentu, kiedy będziemy używac. Zużyć w ciągu tygodnia. Wychodzi tego 2 szklanki.
* wszystkie naczynia (łącznie z łyżkami) muszą być odkażone. Przepis pochodzi z książki http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detai...KX0DER&st=books

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
No to wg tego przelicznika 90st F to 32,22 st C.

Cieakwe jak smakuje takie mascarpone
gruebel_2.gif

Ja się nie odważę pierwsza zrobić z resztą nie mama takiego termometru o
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy