- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Ciasteczka:
12,5 dkg masła
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
1 1/3 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem:
1 serek homo (150g) waniliowy
12,5 dkg margaryny Kasia
1/2 -3/4 szkl cukru pudru (zależy jak lubimy słodko)
1 szkl mleka w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie ciastek
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką krążki, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez ok 8-10 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie kremu:
Margarynę miksujemy po chwili dodajemy cukier i ucieramy na puch ,potem dodajemy serek,a następnie mleko w proszku i sok cytrynowy , jeszcze chwilkę razem wszystko miksujemy.Ciastko smarujemy kremem i łączymy po dwa.
kremu dajemy dowolnie jak kto lubi (u mnie zniknęły pierwsze te z większą ilością)
Przepis na ciastka wyszperałam gdzieś w sieci...
wprowadziłam małe modyfikacje i krem do nich zrobiłam jednak po swojemu.
Efekt jest super,wczoraj piekłam ,dziś zostało tylko kilka do kawy(są jeszcze lepsze niż wczoraj)
Polecam
12,5 dkg masła
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
1 1/3 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem:
1 serek homo (150g) waniliowy
12,5 dkg margaryny Kasia
1/2 -3/4 szkl cukru pudru (zależy jak lubimy słodko)
1 szkl mleka w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie ciastek
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką krążki, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez ok 8-10 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie kremu:
Margarynę miksujemy po chwili dodajemy cukier i ucieramy na puch ,potem dodajemy serek,a następnie mleko w proszku i sok cytrynowy , jeszcze chwilkę razem wszystko miksujemy.Ciastko smarujemy kremem i łączymy po dwa.
kremu dajemy dowolnie jak kto lubi (u mnie zniknęły pierwsze te z większą ilością)
Przepis na ciastka wyszperałam gdzieś w sieci...
wprowadziłam małe modyfikacje i krem do nich zrobiłam jednak po swojemu.
Efekt jest super,wczoraj piekłam ,dziś zostało tylko kilka do kawy(są jeszcze lepsze niż wczoraj)

Polecam