- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Knoppers
Pomysł zerżnięty od dorotus76 z mojewypieki
Najpierw warstwa czekoladowo-orzechowa:
robię z reguły na oko, a raczej na smaka:
100-120 g miękkiego masła
5-6 kopiastych łyżek nutelli (użyłam biedronkowej podróby, zużyłam jakieś 3/4 słoiczka)
2 łyżki kakao
200g orzechów laskowych uprażonych
spirytus do smaku
Część uprażonych orzechów zmielić, a część z grubsza posiekać.
W misce rozbić masło, dodać nutellę, orzechy i zmiksować. Dodać spirytus do smaku.
Tutaj biorę odrobinę na talerzyk i wkładam do lodówki, żeby sprawdzić, czy stwardnieje i masła nie za mało.
Warstwa biała:
400-500g mascarpone
cukier puder do smaku
70-80g miękkiego masła
ekstrakt waniliowy
Nie skorzystałam z propozycji Dorotus i robię po prostu z mascarpone. Ubijam 70-80 g miękkiego masła z cukrem pudrem. Biorę tyle serka, żeby wyszło mniej więcej tyle białej masy ile ciemnej, od 1,5-2 opakowań serka piątnicy (400-500g). Dalej razem miksuję, ewentualnie dosładzam i dodaję ekstrakt waniliowy w dość dużych ilościach (zrobiłam na czystym spirycie).
Biedronkowe wafelki przekładam na zasadzie wafelek, ciemna masa, wafelek, biała masa, wafelek. Można użyć klasycznych wafli (jak u dorotus) i pokroić. W oryginale jedna strona pokryta jest czekoladą, ale to już chyba przesada
Poukładać wafelki w równych warstwach i włożyć pod obciążeniem do lodówki na kilka godzin.
Od strony białej wafelek mięknie, zaś od ciemnej pozostaje chrupiący.
Tytuł przepisu jest obrany celowo
Pomysł zerżnięty od dorotus76 z mojewypieki
Najpierw warstwa czekoladowo-orzechowa:
robię z reguły na oko, a raczej na smaka:
100-120 g miękkiego masła
5-6 kopiastych łyżek nutelli (użyłam biedronkowej podróby, zużyłam jakieś 3/4 słoiczka)
2 łyżki kakao
200g orzechów laskowych uprażonych
spirytus do smaku
Część uprażonych orzechów zmielić, a część z grubsza posiekać.
W misce rozbić masło, dodać nutellę, orzechy i zmiksować. Dodać spirytus do smaku.
Tutaj biorę odrobinę na talerzyk i wkładam do lodówki, żeby sprawdzić, czy stwardnieje i masła nie za mało.
Warstwa biała:
400-500g mascarpone
cukier puder do smaku
70-80g miękkiego masła
ekstrakt waniliowy
Nie skorzystałam z propozycji Dorotus i robię po prostu z mascarpone. Ubijam 70-80 g miękkiego masła z cukrem pudrem. Biorę tyle serka, żeby wyszło mniej więcej tyle białej masy ile ciemnej, od 1,5-2 opakowań serka piątnicy (400-500g). Dalej razem miksuję, ewentualnie dosładzam i dodaję ekstrakt waniliowy w dość dużych ilościach (zrobiłam na czystym spirycie).
Biedronkowe wafelki przekładam na zasadzie wafelek, ciemna masa, wafelek, biała masa, wafelek. Można użyć klasycznych wafli (jak u dorotus) i pokroić. W oryginale jedna strona pokryta jest czekoladą, ale to już chyba przesada

Od strony białej wafelek mięknie, zaś od ciemnej pozostaje chrupiący.
Tytuł przepisu jest obrany celowo

Ostatnią edycję dokonał moderator: