Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowy paprykarz wegetariański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 898613" data-attributes="member: 4167"><p>* 200 g dobrego koncentratu pomidorowego</p><p>* 500 ml pomidorów w cząstkach (mogą być 2 puszki)</p><p>* 1,2 litra wody</p><p>* duża marchewka starta na grube wióry</p><p>* warzywa z rosołu:</p><p>~ 2 marchewki</p><p>~ seler</p><p>~ pietruszka</p><p>* 5-6 łyżek cukru</p><p>* 30 dag cebuli pokrojonej drobno</p><p>* 30 dag grubo utartych pieczarek</p><p>* 1 młoda cukinia (ok. 20-25cm, ze skórką)</p><p>* pełna łyżka słodkiej papryki</p><p>* pełna łyżeczka pieprzu</p><p>* łyżka vegety</p><p>* 3 spore liście laurowe</p><p>* 6 dużych ziaren ziela angielskiego</p><p>* kilka wyciśniętych ząbków czosnku</p><p>* 200 g ryżu parabolicznego</p><p>* 150 g ryżu długoziarnistego</p><p>* 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego</p><p></p><p>~ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w podanej ilości wody, dodać pomidory w cząstkach wraz z zalewą, rozdrobnione pieczarki, marchewkę i cebulę.</p><p>Wsypać cukier, pieprz, paprykę, vegetę, dodać ziele ang. i liście laurowe. Zagotować.</p><p></p><p>~ Po kilku minutach gotowania, na sporym płomieniu, dodać utarte lub ugniecione widelcem warzywa z rosołu oraz ryż.</p><p>Gotować na niewielkim płomieniu, pod przykryciem, często mieszając, przez ok. 1 godz.</p><p></p><p>~ Odkryć, dokładnie przemieszać i gotować dalej bez przykrycia - przez ok. godzinkę, mieszając co jakiś czas, by się upewnić, że nie przywiera. Na końcu wsypać kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę ogrzewać.</p><p>Najlepiej gotować w garnku teflonowym.</p><p></p><p>~ Kiedy sos jest dość gęsty, a ryż zaczyna widocznie pęcznieć, przełożyć do słoiczków (masa powinna mieć konsystencję budyniu lub gęstej śmietany), zakręcić dokładnie i pasteryzować przez ok. 1 godz. w słoiczkach pojemności ok.350-600 ml.</p><p></p><p>~ Paprykarz podawać na kanapce lub jako sałatkę - można dodać kurczaka wędzonego lub smażonego, rybę gotowaną, wędzoną lub z puszki (np. tuńczyka w oleju), drobno posiekane lub utarte na tarce parówki albo uduszone posiekane wątróbki drobiowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 898613, member: 4167"] * 200 g dobrego koncentratu pomidorowego * 500 ml pomidorów w cząstkach (mogą być 2 puszki) * 1,2 litra wody * duża marchewka starta na grube wióry * warzywa z rosołu: ~ 2 marchewki ~ seler ~ pietruszka * 5-6 łyżek cukru * 30 dag cebuli pokrojonej drobno * 30 dag grubo utartych pieczarek * 1 młoda cukinia (ok. 20-25cm, ze skórką) * pełna łyżka słodkiej papryki * pełna łyżeczka pieprzu * łyżka vegety * 3 spore liście laurowe * 6 dużych ziaren ziela angielskiego * kilka wyciśniętych ząbków czosnku * 200 g ryżu parabolicznego * 150 g ryżu długoziarnistego * 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego ~ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w podanej ilości wody, dodać pomidory w cząstkach wraz z zalewą, rozdrobnione pieczarki, marchewkę i cebulę. Wsypać cukier, pieprz, paprykę, vegetę, dodać ziele ang. i liście laurowe. Zagotować. ~ Po kilku minutach gotowania, na sporym płomieniu, dodać utarte lub ugniecione widelcem warzywa z rosołu oraz ryż. Gotować na niewielkim płomieniu, pod przykryciem, często mieszając, przez ok. 1 godz. ~ Odkryć, dokładnie przemieszać i gotować dalej bez przykrycia - przez ok. godzinkę, mieszając co jakiś czas, by się upewnić, że nie przywiera. Na końcu wsypać kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę ogrzewać. Najlepiej gotować w garnku teflonowym. ~ Kiedy sos jest dość gęsty, a ryż zaczyna widocznie pęcznieć, przełożyć do słoiczków (masa powinna mieć konsystencję budyniu lub gęstej śmietany), zakręcić dokładnie i pasteryzować przez ok. 1 godz. w słoiczkach pojemności ok.350-600 ml. ~ Paprykarz podawać na kanapce lub jako sałatkę - można dodać kurczaka wędzonego lub smażonego, rybę gotowaną, wędzoną lub z puszki (np. tuńczyka w oleju), drobno posiekane lub utarte na tarce parówki albo uduszone posiekane wątróbki drobiowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Domowy paprykarz wegetariański
Top
Bottom