Domowy popcorn / domowa prażona kukurydza

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Szybkie i banalnie proste w wykonaniu, a przy tym zdrowsze w porównaniu do gotowców, ponieważ sami mamy wpływ na ilość użytej soli.

popcorn.JPG


5 łyżek ziaren kukurydzy
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli


Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zagodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna musza bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę.

Ziarna posypujemy równomiernie sola, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień.
Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia.

Gotowy popocorn przesypać do naczynia.
 

Załączniki

  • popcorn.JPG
    popcorn.JPG
    121.4 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy