Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Domowy popcorn / domowa prażona kukurydza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1299542" data-attributes="member: 2721"><p>Szybkie i banalnie proste w wykonaniu, a przy tym zdrowsze w porównaniu do gotowców, ponieważ sami mamy wpływ na ilość użytej soli.</p><p></p><p>[ATTACH=full]73908[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>5 łyżek ziaren kukurydzy</p><p>5 łyżek oleju</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p></p><p>Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zagodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna musza bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. </p><p></p><p>Ziarna posypujemy równomiernie sola, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).</p><p></p><p>Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień.</p><p>Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. </p><p></p><p>Gotowy popocorn przesypać do naczynia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1299542, member: 2721"] Szybkie i banalnie proste w wykonaniu, a przy tym zdrowsze w porównaniu do gotowców, ponieważ sami mamy wpływ na ilość użytej soli. [ATTACH=full]73908[/ATTACH] 5 łyżek ziaren kukurydzy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zagodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna musza bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. Ziarna posypujemy równomiernie sola, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne). Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. Gotowy popocorn przesypać do naczynia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Domowy popcorn / domowa prażona kukurydza
Top
Bottom