- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Domowy serek kanapkowy typu "cream cheese" można wykonać w kilka sekund, uzyskując zdrowy produkt, pozbawiony chemicznych dodatków smakowych i konserwantów. Przepis zachęca do eksperymentowania z ulubionymi smakami: ja dodałam koperek, lecz można dodać czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, paprykę, zielony marynowany pieprz, suszone pomidory... co tylko fantazja podpowie. Pomysł ze strony Jak Po Maśle.
300 g białego sera twarogowego
50 g masła
4 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki soli - do smaku
Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie.
Twaróg utrzeć w malakserze lub blenderze z kielichem wraz z masłem i solą, aż całość osiągnie całkowicie gładką konsystencję. Dodać posiekany drobno koperek, ew. doprawić dodatkowo solą. Jeszcze raz uruchomić na chwilę ostrza blendera, by wmieszały koperek w masę serową.
Przełożyć do miseczki/pojemnika i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by serek się dobrze schłodził.

300 g białego sera twarogowego
50 g masła
4 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki soli - do smaku
Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie.
Twaróg utrzeć w malakserze lub blenderze z kielichem wraz z masłem i solą, aż całość osiągnie całkowicie gładką konsystencję. Dodać posiekany drobno koperek, ew. doprawić dodatkowo solą. Jeszcze raz uruchomić na chwilę ostrza blendera, by wmieszały koperek w masę serową.
Przełożyć do miseczki/pojemnika i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by serek się dobrze schłodził.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: