Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz na sposób wschodni*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1270801" data-attributes="member: 10341"><p>Nie wiem czemu taki tytuł nadano tej wersji dorsza, ale poszłam rano do Almy, żeby kupić świeżą rybę. Dostałam dorsza świeżego (leżał na lodzie), tylko wybrany przeze mnie filet był ze skórą. Okazało się, że w przepisie jest też ze skórą. Nie byłam tym zachwycona, bo skóry nie lubię, ale postanowiłam spróbować. Przepis znaleziony w Biblioteczce Poradnika Domowego przewidziany jest zapewne dla 4 osób i na tę ilość zamieszczam składniki, ja zrobiłam z połowy porcji.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 70 dkg filetów ze świeżego dorsza (lub waga filetów po rozmrożeniu i osuszeniu - przyp. mój)</p><p>- 6 łyżek oleju</p><p>- po 3 łyżki bułki tartej i mąki ziemniaczanej</p><p></p><p><strong>marynata</strong></p><p><strong></strong>- 2 - 3 łyżki soku z cytryny</p><p>- 6 ząbków czosnku średniej wielkości</p><p>- po łyżeczce imbiru i kurkumy</p><p>- 2 łyżeczki soli</p><p>- po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu</p><p></p><p>Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, sól, chili i pieprz, a następnie wszystko mieszamy z sokiem z cytryny. Powstałą marynatą nacieramy umytą i osuszoną rybę, tylko stronę bez skóry. Układamy na półmisku, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy duży filet, to dzielimy go na porcje, następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju, kładąc najpierw skórą do dołu, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Zalecane jest podawanie z frytkami i sałatą polaną sosem winegret. Ja frytek nie miałam, więc zjadłam z ziemniakami puree i sałatą. Ryba okazała się wyborna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1270801, member: 10341"] Nie wiem czemu taki tytuł nadano tej wersji dorsza, ale poszłam rano do Almy, żeby kupić świeżą rybę. Dostałam dorsza świeżego (leżał na lodzie), tylko wybrany przeze mnie filet był ze skórą. Okazało się, że w przepisie jest też ze skórą. Nie byłam tym zachwycona, bo skóry nie lubię, ale postanowiłam spróbować. Przepis znaleziony w Biblioteczce Poradnika Domowego przewidziany jest zapewne dla 4 osób i na tę ilość zamieszczam składniki, ja zrobiłam z połowy porcji. [B]Składniki [/B]- 70 dkg filetów ze świeżego dorsza (lub waga filetów po rozmrożeniu i osuszeniu - przyp. mój) - 6 łyżek oleju - po 3 łyżki bułki tartej i mąki ziemniaczanej [B]marynata [/B]- 2 - 3 łyżki soku z cytryny - 6 ząbków czosnku średniej wielkości - po łyżeczce imbiru i kurkumy - 2 łyżeczki soli - po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, sól, chili i pieprz, a następnie wszystko mieszamy z sokiem z cytryny. Powstałą marynatą nacieramy umytą i osuszoną rybę, tylko stronę bez skóry. Układamy na półmisku, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy duży filet, to dzielimy go na porcje, następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju, kładąc najpierw skórą do dołu, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Zalecane jest podawanie z frytkami i sałatą polaną sosem winegret. Ja frytek nie miałam, więc zjadłam z ziemniakami puree i sałatą. Ryba okazała się wyborna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz na sposób wschodni*
Top
Bottom