Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz pieczony na szpinaku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1134898" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Dorsz pieczony na szpinaku</strong></p><p></p><p>Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony i Jaśka Pawłowskich &quot;Ryby jak z tawerny&quot;, ale go trochę zmieniłam i w tej zmienionej formie podaję.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g filetów z dorsza, rozmrożonych, osuszonych, oprószonych solą i pieprzem</p><p>500 g świeżego szpinaku</p><p>100 ml śmietanki 30%</p><p>100 g fety</p><p>ok. 50 g masła</p><p>2 łyżki oleju lub oliwy</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku</p><p>3 łyżki tartej bułki lub otrębów (u mnie pszennych i owsianych)</p><p>1 cytryna (sok i otarta drobno skórka)</p><p>50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina </p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z wina, soku i skórki cytrynowej zrobić marynatę, w której umieścić osuszoną i przyprawioną rybę. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Szpinak zblanszować, osączyć, pokrajać w paski. Na oliwie z łyżką masła krótko podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, dusić kilka minut. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę fetę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem, wyłożyć szpinak, a na nim ułożyć filety dorsza.</p><p>Posypać je bułką tartą lub otrębami i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 -200 stopni na ok. 15 -20 minut. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg.</p><p></p><p>Bardzo smaczne danie, polecam.</p><p>W oryginale wymagano piętnastominutowego duszenia szpinaku, moim zdaniem zupełnie zbędnie, oraz dodatku 150 g masła i szklanki (!) bułki tartej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]64238[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]64239[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1134898, member: 1024"] [B]Dorsz pieczony na szpinaku[/B] Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony i Jaśka Pawłowskich "Ryby jak z tawerny", ale go trochę zmieniłam i w tej zmienionej formie podaję. [B]Składniki:[/B] 500 g filetów z dorsza, rozmrożonych, osuszonych, oprószonych solą i pieprzem 500 g świeżego szpinaku 100 ml śmietanki 30% 100 g fety ok. 50 g masła 2 łyżki oleju lub oliwy 4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 3 łyżki tartej bułki lub otrębów (u mnie pszennych i owsianych) 1 cytryna (sok i otarta drobno skórka) 50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina [B]Wykonanie:[/B] Z wina, soku i skórki cytrynowej zrobić marynatę, w której umieścić osuszoną i przyprawioną rybę. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Szpinak zblanszować, osączyć, pokrajać w paski. Na oliwie z łyżką masła krótko podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, dusić kilka minut. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę fetę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem, wyłożyć szpinak, a na nim ułożyć filety dorsza. Posypać je bułką tartą lub otrębami i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 -200 stopni na ok. 15 -20 minut. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg. Bardzo smaczne danie, polecam. W oryginale wymagano piętnastominutowego duszenia szpinaku, moim zdaniem zupełnie zbędnie, oraz dodatku 150 g masła i szklanki (!) bułki tartej. [ATTACH=full]64238[/ATTACH] [ATTACH=full]64239[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz pieczony na szpinaku*
Top
Bottom