Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz po baskijsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gumissylwia" data-source="post: 1033685" data-attributes="member: 4607"><p>Zrobilam dzisiaj na obiad,<span style="color: #9ACD32"> zmienilam troche przepis i zmniejszylam proporcje dla jednej osoby</span>, ale i tak wyszlo pyszne.</p><p>Proporcje dla 4 osob.</p><p></p><p>3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>1 lyzka maki</p><p>4 filety z dorsza (ok 200g jeden) bez skory</p><p>1 duza cebula, drobno posiekana</p><p>4 duze pomidory, bez skorki i pestek, drobno pokrojone</p><p>2 duze zabki czosnku, rozduszone</p><p>150 ml wina bialego</p><p>1/2 lyzeczki papryki w proszku</p><p>2 czerwone papryki, upieczone i obrane ze skory, pokroic w paski<span style="color: #9ACD32"> (dalam surowa, nieobrana)</span></p><p>2 zielone papryki, j.w. (nie dalam wcale)</p><p>skorka z jednej cytryny, pokrojona w szerokie paski</p><p>sol, pieprz</p><p>natka z pietruszki do przybrania</p><p></p><p>Rozgzac piekarnmik do 200°C. Make wymieszac z sola i pieprzem, kazdy filet posypac ta mieszanka.Podsmazyc z posypanej strony na rozgrzanej patelni na 1 lyzce oliwy. Na srednim ogniu trzymac 2 minuty, wyjac, odstawic z boku.</p><p>Patelnie przetrzec, pozostala oliwe rozgrzac na srednim ogniu. Dodac cebule i dusic przez 5 minut, az bedzie miekka, ale nie brazowa<span style="color: #9ACD32"> (razem z cebula wrzucilam papryke, zeby zmiekla)</span>. Dodac pomidory, czosnek, wino, papryke w proszku, sol i pieprz i zagotowac. Zmniejszyc plomien i gotowac ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszajac. </p><p>Dodac paski z papryki i z cytryny, zdjac z kuchenki. </p><p>Rybe polozyc na warzywa podsmazona strona do gory, doprawic sola i pieprzem. Przykryc i wstawic do piekarnika na 12 - 15 minut, az ryba bedzie sie lekko rozpadac.</p><p>Przed podanie, wyjac skorki z cytryny. Ulozyc na talezu warzywa, na to rybe i przybrac natka. Podawac od razu</p><p>[ATTACH=full]57283[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z ksiazki &quot;Kuchnia srodziemnomorska&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gumissylwia, post: 1033685, member: 4607"] Zrobilam dzisiaj na obiad,[COLOR=#9ACD32] zmienilam troche przepis i zmniejszylam proporcje dla jednej osoby[/COLOR], ale i tak wyszlo pyszne. Proporcje dla 4 osob. 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka maki 4 filety z dorsza (ok 200g jeden) bez skory 1 duza cebula, drobno posiekana 4 duze pomidory, bez skorki i pestek, drobno pokrojone 2 duze zabki czosnku, rozduszone 150 ml wina bialego 1/2 lyzeczki papryki w proszku 2 czerwone papryki, upieczone i obrane ze skory, pokroic w paski[COLOR=#9ACD32] (dalam surowa, nieobrana)[/COLOR] 2 zielone papryki, j.w. (nie dalam wcale) skorka z jednej cytryny, pokrojona w szerokie paski sol, pieprz natka z pietruszki do przybrania Rozgzac piekarnmik do 200°C. Make wymieszac z sola i pieprzem, kazdy filet posypac ta mieszanka.Podsmazyc z posypanej strony na rozgrzanej patelni na 1 lyzce oliwy. Na srednim ogniu trzymac 2 minuty, wyjac, odstawic z boku. Patelnie przetrzec, pozostala oliwe rozgrzac na srednim ogniu. Dodac cebule i dusic przez 5 minut, az bedzie miekka, ale nie brazowa[COLOR=#9ACD32] (razem z cebula wrzucilam papryke, zeby zmiekla)[/COLOR]. Dodac pomidory, czosnek, wino, papryke w proszku, sol i pieprz i zagotowac. Zmniejszyc plomien i gotowac ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Dodac paski z papryki i z cytryny, zdjac z kuchenki. Rybe polozyc na warzywa podsmazona strona do gory, doprawic sola i pieprzem. Przykryc i wstawic do piekarnika na 12 - 15 minut, az ryba bedzie sie lekko rozpadac. Przed podanie, wyjac skorki z cytryny. Ulozyc na talezu warzywa, na to rybe i przybrac natka. Podawac od razu [ATTACH=full]57283[/ATTACH] Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia srodziemnomorska" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz po baskijsku*
Top
Bottom