Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz w jarzynach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1595702" data-attributes="member: 10341"><p>Najczęściej staram się kupować ryby słodkowodne, bo te najbardziej lubię, ale to wyprawa do odległych delikatesów zajmująca zbyt wiele czasu, więc w pobliskim sklepie kupuję na przykład świeżego dorsza, chociaż kto nie ma takiej możliwości, może zadowolić się mrożonym, byle filet był gruby, a lodu nie było więcej niż ryby. Póżniej szukam interesujących przepisów, które najczęściej znajduję w &quot;Smakach i aromatach&quot;. Tak było i tym razem.l Kupujemy:</p><p> </p><p>- 2 filety dorsza (50 dkg)</p><p> - 1/4 glówki małej kapusty</p><p> - 1 paprtka czerwona</p><p>- 1 papryka zielona</p><p> - duża cebula</p><p> - 4 ząbki czosnku</p><p> - 1 mała puszka pomidorów (biorę 40 dkg puszkę pomidorów pelati - mogą być też inne)</p><p> - 2 łyżki oliwy z oliwek</p><p> - po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmartnu (suszone)</p><p> - 3 ziarna ziela angielskiego</p><p> - 1 liść laurowy</p><p> - sólo, pieprz</p><p></p><p>Warzywa kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa przez 2 minuty. Wrzuć posiekany czosnek razem z pomidorami z puszki. Przypraw ziołami, solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 4 minuty.</p><p>W tym czasie opłucz rybę, natrzyj solą i pieprzem. Połóż kawałki dorsza na warzywach, zmniejsz ogień i duś rybę przez 15 minut - pod szczelnym przykryciem. Jeśli nie masz dostatecznie dużej pokrywy, weż kawałek folii aluminiowej, umieść na garnku, dociśnij brzegi i dopiero wtedy połóż pokrywkę.</p><p>Po 15 minutach zdejmij pokrywę, zwiększ płomień i duś jeszcze rybę i warzywa prez 5 minut. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko. Ja jednak wolę tę rybę z odsmażanymi lub pieczonymi ziemniakami. Wedle gustu i smaku - co kto woli.</p><p>Życzę smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1595702, member: 10341"] Najczęściej staram się kupować ryby słodkowodne, bo te najbardziej lubię, ale to wyprawa do odległych delikatesów zajmująca zbyt wiele czasu, więc w pobliskim sklepie kupuję na przykład świeżego dorsza, chociaż kto nie ma takiej możliwości, może zadowolić się mrożonym, byle filet był gruby, a lodu nie było więcej niż ryby. Póżniej szukam interesujących przepisów, które najczęściej znajduję w "Smakach i aromatach". Tak było i tym razem.l Kupujemy: - 2 filety dorsza (50 dkg) - 1/4 glówki małej kapusty - 1 paprtka czerwona - 1 papryka zielona - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1 mała puszka pomidorów (biorę 40 dkg puszkę pomidorów pelati - mogą być też inne) - 2 łyżki oliwy z oliwek - po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmartnu (suszone) - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 liść laurowy - sólo, pieprz Warzywa kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa przez 2 minuty. Wrzuć posiekany czosnek razem z pomidorami z puszki. Przypraw ziołami, solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 4 minuty. W tym czasie opłucz rybę, natrzyj solą i pieprzem. Połóż kawałki dorsza na warzywach, zmniejsz ogień i duś rybę przez 15 minut - pod szczelnym przykryciem. Jeśli nie masz dostatecznie dużej pokrywy, weż kawałek folii aluminiowej, umieść na garnku, dociśnij brzegi i dopiero wtedy połóż pokrywkę. Po 15 minutach zdejmij pokrywę, zwiększ płomień i duś jeszcze rybę i warzywa prez 5 minut. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko. Ja jednak wolę tę rybę z odsmażanymi lub pieczonymi ziemniakami. Wedle gustu i smaku - co kto woli. Życzę smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz w jarzynach
Top
Bottom