Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz w papryce*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 991494" data-attributes="member: 10341"><p>Co prawda to jeszcze nie sezon na paprykę, ale postanowiłam zrobić tę rybę, bo miałam ochotę na takie połączenie. Wyszła bardzo dobra, a przepis znalazłam w &quot;Kuchni kresowej&quot; dodatku do Poradnika domowego. Zmieniłam tylko sposób obierania papryki ze skórki, ale o tym w przepisie. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong> 4 filety z dorsza lub innej ryby o białym mięsie (ja wzięłam tytułowego dorsza)</p><p>3 czerwone papryki</p><p>mąka</p><p>olej</p><p>3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego (wzięłam śmietanę 22 %, bo jogurt zazwyczaj mi się warzy)</p><p>sól</p><p>słodka papryka w proszku ( spora szczypta do smaku)</p><p></p><p>W przepisie proponują sparzyć wrzatkiem papryki, póżniej zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Nigdy tak nie robiłam, więc żeby mieć pewność, że się uda, opiekłam papryki w piekarniku (już oczyszczone) i kiedy skórka sciemniała, włożyłam do foliwego woreczka, a po ostudzeniu obrałam bez żadnych kłopotów. </p><p> Filety rybne obtoczyłam w mące, strząsając jej nadmiar, i usmażyłam na oleju na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełożyłam rybę do lekko wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypałam pokrojoną w paseczki papryką.</p><p>Śmietanę przyprawiłam solą i papryką w proszku, polałam rybę i wstawiłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Może być też puree ziemniaczane albo ryż wypieczony na sypko, a na przykład na kolację z chrupiącą bagietką.</p><p>Nie napisałam na początku, ale ryby trzeba posolić przed smażeniem. Można też skropić je sokiem z cytryny i pozostawić jakiś czas, żeby były bardziej jędrne i nie rozpadały sie przy smażeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 991494, member: 10341"] Co prawda to jeszcze nie sezon na paprykę, ale postanowiłam zrobić tę rybę, bo miałam ochotę na takie połączenie. Wyszła bardzo dobra, a przepis znalazłam w "Kuchni kresowej" dodatku do Poradnika domowego. Zmieniłam tylko sposób obierania papryki ze skórki, ale o tym w przepisie. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B] 4 filety z dorsza lub innej ryby o białym mięsie (ja wzięłam tytułowego dorsza) 3 czerwone papryki mąka olej 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego (wzięłam śmietanę 22 %, bo jogurt zazwyczaj mi się warzy) sól słodka papryka w proszku ( spora szczypta do smaku) W przepisie proponują sparzyć wrzatkiem papryki, póżniej zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Nigdy tak nie robiłam, więc żeby mieć pewność, że się uda, opiekłam papryki w piekarniku (już oczyszczone) i kiedy skórka sciemniała, włożyłam do foliwego woreczka, a po ostudzeniu obrałam bez żadnych kłopotów. Filety rybne obtoczyłam w mące, strząsając jej nadmiar, i usmażyłam na oleju na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełożyłam rybę do lekko wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypałam pokrojoną w paseczki papryką. Śmietanę przyprawiłam solą i papryką w proszku, polałam rybę i wstawiłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Może być też puree ziemniaczane albo ryż wypieczony na sypko, a na przykład na kolację z chrupiącą bagietką. Nie napisałam na początku, ale ryby trzeba posolić przed smażeniem. Można też skropić je sokiem z cytryny i pozostawić jakiś czas, żeby były bardziej jędrne i nie rozpadały sie przy smażeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Dorsz w papryce*
Top
Bottom