- Lis 27, 2005
- 858
- 0
- 0
Przepis pochodzi z okresu I wojny światowej:
3 szkl przesianej mąki
3 jajka
1 szkl cukru
125 g masła
1 mały proszek do pieczenia
ok. 1 szkl mleka
3/4 szkl cukru na karmel
1-2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła do wysmarowania formy
1 łyżka tartej bułki
bakalie
1/ W niewysokim garku rozpuścić cukier i podgrzać go do momentu kiedy zacznie brązowieć. Do karmelu dodać 1/2 szkl wody i ciągle mieszając powoli zagotować.
2/ Żółtka utrzeć z cukrem.
3/ Masło stopić.
4/ Pianę z białek ubić.
5/ Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać pianę z białek oraz bakalie.
6/ Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremce w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Piernik mimo iż smaczny, to nie jest tak trwały jak ten na miodzie.

3 szkl przesianej mąki
3 jajka
1 szkl cukru
125 g masła
1 mały proszek do pieczenia
ok. 1 szkl mleka
3/4 szkl cukru na karmel
1-2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła do wysmarowania formy
1 łyżka tartej bułki
bakalie
1/ W niewysokim garku rozpuścić cukier i podgrzać go do momentu kiedy zacznie brązowieć. Do karmelu dodać 1/2 szkl wody i ciągle mieszając powoli zagotować.
2/ Żółtka utrzeć z cukrem.
3/ Masło stopić.
4/ Pianę z białek ubić.
5/ Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać pianę z białek oraz bakalie.
6/ Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremce w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Piernik mimo iż smaczny, to nie jest tak trwały jak ten na miodzie.