Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dresdner eierschecke
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1626241" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Dresdner eierschecke </strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96606[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Składniki na ciasto:</u> </p><p>&#8226; 350 g mąki pszennej </p><p>&#8226; 20 g drożdży </p><p>&#8226; 3 łyżki cukru </p><p>&#8226; 125 ml mleka (letniego) </p><p>&#8226; 50 g miękkiego masła </p><p>&#8226; 1 jajko </p><p>&#8226; szczypta soli </p><p><u>Nadzienie Serowe:</u> </p><p>&#8226; 750 g zmielonego twarogu </p><p>&#8226; 100 g cukru </p><p>&#8226; 2 jajka</p><p>&#8226; 30g cukru waniliowego </p><p>&#8226; 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: waniliowy bez cukru) </p><p><u>Nadzienie Budyniowe:</u> </p><p>&#8226; 2 opakowanie budyniu w proszku (smak: śmietankowy bez cukru) </p><p>&#8226; 600 ml mleka </p><p>&#8226; 8 jajek (z podziałem na żółtka i białka) </p><p>&#8226; 150 g cukru </p><p>&#8226; 200 g masła </p><p>&#8226; szczypta soli </p><p><u>Dodatkowo: </u></p><p>&#8226; płatki migdałów </p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka. Delikatnie wymieszać widelcem do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. </p><p>Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić</p><p>Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami.</p><p>Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową. </p><p></p><p>PS przepis z małymi poprawkami pochodzi z <a href="http://domowe-wypieki.blogspot.de/2011/08/dresdner-eierschecke.html?m=1" target="_blank">http://domowe-wypieki.blogspot.de/2011/08/...checke.html?m=1</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1626241, member: 140"] [SIZE=14][B]Dresdner eierschecke [/B][/SIZE] [ATTACH=full]96606[/ATTACH] [U]Składniki na ciasto:[/U] • 350 g mąki pszennej • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 125 ml mleka (letniego) • 50 g miękkiego masła • 1 jajko • szczypta soli [U]Nadzienie Serowe:[/U] • 750 g zmielonego twarogu • 100 g cukru • 2 jajka • 30g cukru waniliowego • 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: waniliowy bez cukru) [U]Nadzienie Budyniowe:[/U] • 2 opakowanie budyniu w proszku (smak: śmietankowy bez cukru) • 600 ml mleka • 8 jajek (z podziałem na żółtka i białka) • 150 g cukru • 200 g masła • szczypta soli [U]Dodatkowo: [/U] • płatki migdałów Wykonanie: Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka. Delikatnie wymieszać widelcem do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami. Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową. PS przepis z małymi poprawkami pochodzi z [URL="http://domowe-wypieki.blogspot.de/2011/08/dresdner-eierschecke.html?m=1"]http://domowe-wypieki.blogspot.de/2011/08/...checke.html?m=1[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dresdner eierschecke
Top
Bottom