Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Drożdżowa babka mojej mamy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 310698" data-attributes="member: 708"><p>Składniki:</p><p> 50 dag mąki pszennej</p><p> 5 dag drożdży -- świeżych</p><p> 10 dag masła</p><p> 5 żółtek</p><p> 15 dag cukru</p><p> 1/4 litra mleka</p><p> rodzynki</p><p> 1 cytryna -- tylko skórka</p><p> 1 szczypta soli</p><p> 1 torebka cukru waniliowego</p><p> </p><p>Mleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5)</p><p>Rozpuszczamy masło i przestudzamy je</p><p>Dodejemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał)</p><p>Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło&quot;</p><p>Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr.minimalne)</p><p>Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.</p><p>Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.</p><p></p><p>Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiajacego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo &quot;puchata&quot; i długo świeża.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 310698, member: 708"] Składniki: 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży -- świeżych 10 dag masła 5 żółtek 15 dag cukru 1/4 litra mleka rodzynki 1 cytryna -- tylko skórka 1 szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego Mleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5) Rozpuszczamy masło i przestudzamy je Dodejemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał) Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło" Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr.minimalne) Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiajacego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Drożdżowa babka mojej mamy
Top
Bottom