Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drozdzowa korona / wersja maszynowa /
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 429320" data-attributes="member: 52"><p>[ATTACH=full]4948[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]4949[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]4950[/ATTACH]</p><p></p><p>PAN BRIOCHE DOLCE, czyli DROZDZOWA KORONA</p><p></p><p>Za strona:</p><p><a href="http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html" target="_blank">http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html</a> </p><p></p><p>Zrobilam ja z polowy skladnikow / wyszly dwie, w originale szesc /.</p><p></p><p>500 g maki wysokoglutenowej manitoba </p><p>25 g swiezych drozdzy</p><p>100 ml cieplego mleka plus 100 ml do drozdzy</p><p>125 g jajek / calych i roztrzepanych widelcem: 3 wazyly wiecej, wiec reszta </p><p>posluzyla do posmarowania ciasta /</p><p>6 g soli</p><p>100 g cukru / w originale aromatyzowanego pomarancza /</p><p>100 g stopionego masla / w originale miekkiego zimnego /</p><p>wanilia lub smazona skorka pomaranczowa dla nadania aromatu</p><p>cukrowe kuleczki do posypania / moze tez byc kruszonka /</p><p></p><p>Oryginalny przepis zaleca uzycia robota planetarnego, ja skorzystalam z </p><p>nieocenionej pomocy maszyny do chleba.</p><p></p><p>- przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na </p><p>kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego / </p><p>- dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w </p><p>pozostalych 100 ml cieplego mleka </p><p>- dodac 2 rozbite widelcem jajka i polowe stopionego masla</p><p>- wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie </p><p>planetarnym /</p><p>- po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc </p><p>miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja </p><p>uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta /</p><p>- przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do </p><p>wyrosniecia / nawet na cala noc /</p><p>- rano, po wyjeciu ciasta z wiaderka, nalezy podzielic je na 2 / lub 3 / </p><p>cresci, podsypujac 1-2 lyzkami maki</p><p>- nadac ciastu forme plaska i okragla</p><p>- brzeg ciasta naciac 12 razy / zachowujac rowne odstepy, naciecia powinny </p><p>byc krotkie /: zdjecie nr 1 / widac, ze nie sa dociete, ale potem to </p><p>poprawilam /</p><p>- pozakladac na siebie po 2 czesci / sposobem &#8220;noga na noge &#8220; /: zdjecie nr 2</p><p>- wstawic ciasto do lekko cieplego piekarnika na 1 godzine / powinno jeszcze </p><p>sporo urosnac /</p><p>- posmarowac pozostawionym uprzednio jajkiem</p><p>- posypac cukrem w kuleczkach / przed samym pieczeniem: ja mialam dzisiaj </p><p>zdezorganizowany poranek i mi nasiakly, co widac / </p><p>- piec w temperaturze 180°C przez okolo 25 minut / od 20 minuty kontroluje </p><p>przebieg pieczenia /</p><p>- ostudzic na tzw. &#8220;kratce&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 429320, member: 52"] [ATTACH=full]4948[/ATTACH] [ATTACH=full]4949[/ATTACH] [ATTACH=full]4950[/ATTACH] PAN BRIOCHE DOLCE, czyli DROZDZOWA KORONA Za strona: [URL="http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html"]http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html[/URL] Zrobilam ja z polowy skladnikow / wyszly dwie, w originale szesc /. 500 g maki wysokoglutenowej manitoba 25 g swiezych drozdzy 100 ml cieplego mleka plus 100 ml do drozdzy 125 g jajek / calych i roztrzepanych widelcem: 3 wazyly wiecej, wiec reszta posluzyla do posmarowania ciasta / 6 g soli 100 g cukru / w originale aromatyzowanego pomarancza / 100 g stopionego masla / w originale miekkiego zimnego / wanilia lub smazona skorka pomaranczowa dla nadania aromatu cukrowe kuleczki do posypania / moze tez byc kruszonka / Oryginalny przepis zaleca uzycia robota planetarnego, ja skorzystalam z nieocenionej pomocy maszyny do chleba. - przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego / - dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w pozostalych 100 ml cieplego mleka - dodac 2 rozbite widelcem jajka i polowe stopionego masla - wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie planetarnym / - po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta / - przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do wyrosniecia / nawet na cala noc / - rano, po wyjeciu ciasta z wiaderka, nalezy podzielic je na 2 / lub 3 / cresci, podsypujac 1-2 lyzkami maki - nadac ciastu forme plaska i okragla - brzeg ciasta naciac 12 razy / zachowujac rowne odstepy, naciecia powinny byc krotkie /: zdjecie nr 1 / widac, ze nie sa dociete, ale potem to poprawilam / - pozakladac na siebie po 2 czesci / sposobem “noga na noge “ /: zdjecie nr 2 - wstawic ciasto do lekko cieplego piekarnika na 1 godzine / powinno jeszcze sporo urosnac / - posmarowac pozostawionym uprzednio jajkiem - posypac cukrem w kuleczkach / przed samym pieczeniem: ja mialam dzisiaj zdezorganizowany poranek i mi nasiakly, co widac / - piec w temperaturze 180°C przez okolo 25 minut / od 20 minuty kontroluje przebieg pieczenia / - ostudzic na tzw. “kratce” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drozdzowa korona / wersja maszynowa /
Bottom