Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe Babci Loli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="joannas" data-source="post: 7274" data-attributes="member: 76"><p>składniki</p><p>Rozczyn: </p><p>5 dag drożdzy</p><p>1/2 szklanki ciepłego mleka</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>Ciasto:</p><p>3 szklanki maki</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>2 jajka </p><p>2 żółtka </p><p>cukier waniliowy</p><p>1 kostka rozpuszczonego masła</p><p>szczypta soli </p><p>1 łyżka oliwy</p><p>2 łyżki śmietany</p><p></p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Najpierw przygotowujemu rozczyn i zostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu.</p><p>Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki ciasta oraz podrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno zacząć "odchodzić" od miski.</p><p>Zostawiamy do wyrośniecia (ma podwoić swoja objętość). Przekładamy do wysmarowanego prodiżu. Pieczemy ok. 1 godziny.</p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>Uwaga: Ciasto jest dość rzadkie i nie da się go ugnieść ręcznie jak tradycyjne ciasto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="joannas, post: 7274, member: 76"] składniki Rozczyn: 5 dag drożdzy 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka cukier waniliowy 1 kostka rozpuszczonego masła szczypta soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki śmietany sposób przygotowania Najpierw przygotowujemu rozczyn i zostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki ciasta oraz podrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno zacząć "odchodzić" od miski. Zostawiamy do wyrośniecia (ma podwoić swoja objętość). Przekładamy do wysmarowanego prodiżu. Pieczemy ok. 1 godziny. dodatkowe informacje Uwaga: Ciasto jest dość rzadkie i nie da się go ugnieść ręcznie jak tradycyjne ciasto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe Babci Loli
Top
Bottom