Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżowe bułeczki - jabłuszka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1030651" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]57079[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>&#8226; 300 g mąki + 3 łyżki do zaczynu</p><p>&#8226; 2 żółtka</p><p>&#8226; 1 jajko</p><p>&#8226; 125 ml ciepłego mleka</p><p>&#8226; 2 - 3 łyżki cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)</p><p>&#8226; 3 łyżki oleju</p><p>&#8226; 20 g drożdży</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p></p><p><strong>Nadzienie – budyń jabłkowy</strong></p><p></p><p>&#8226; 250 ml mleka</p><p>&#8226; 1 opakowanie budyniu waniliowego (na &#189; litra mleka)</p><p>&#8226; 2 duże lub 3 mniejsze jabłka typu antonówka</p><p>&#8226; Cukier waniliowy</p><p>&#8226; 1 łyżka cukru</p><p>&#8226; 1 łyżka soku z cytryny</p><p>&#8226; 1 łyżka masła</p><p></p><p><strong>Dodatkowo:</strong> do ozdoby przygotować ogonki od jabłek lub cieniutkie paluszki słone. Również można przygotować np. pestki dyni, które będą robiły za listki</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><em><strong>Budyń jabłkowy:</strong></em> jedno jabłko obrać i pokroić w kostkę, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w miseczce i wstawić do mikrofalówki na średnią moc, na ok. 3 – 5 minut. Z jabłek powstanie mus jabłkowy.</p><p>Cukier waniliowy wymieszać z budyniem i rozmieszać w &#188; szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać wymieszany budyń i zagotować. Ugotowany budyń powinien być gęsty. Zdjąć z ognia i wmieszać przygotowany mus jabłkowy. Kolejne jabłko obrać i pokroić w kostkę, wmieszać w gorący budyń. Odstawić do wystudzenia.</p><p><em><strong>Ciasto drożdżowe:</strong></em> z mleka, drożdży , cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dobrze ciasto. Dodać olej i ponownie wyrabiać, aż cały olej zostanie wchłonięty przez ciasto a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, wierzch miski z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej dwukrotnie.</p><p>Przygotować foremki-babeczki, w których będziemy piekli bułeczki-jabłka, tzn. posmarować bardzo dokładnie masłem. </p><p>Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które należy uformować w koło, na środku którego układamy po łyżce lekko ciepłego budyniu jabłkowego. Zbieramy brzegi koła razem, tworząc kulkę, którą układamy stroną zlepianą do dołu w foremce. Kulki powinny sięgać nieco powyżej połowy wysokości foremki, gdyż ciasto mocno rośnie.</p><p>W każdej kulce robimy głęboki dołek na środku, mocno omączonym palcem . Zostawiamy pod przykryciem, do wyrastania. Po wyrośnięciu, ponownie zaznaczamy omączonym palcem, środek &#8222;jabłuszka&#8221; , w który wkładamy ogonki z jabłek lub słone paluszki. </p><p>Bułeczki posmarować rozmąconym białkiem i wtedy można przykleić tuż obok ogonka listek z pestki dyni.</p><p>Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]57080[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1030651, member: 4258"] [ATTACH=full]57079[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] • 300 g mąki + 3 łyżki do zaczynu • 2 żółtka • 1 jajko • 125 ml ciepłego mleka • 2 - 3 łyżki cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu) • 3 łyżki oleju • 20 g drożdży • Szczypta soli [B]Nadzienie – budyń jabłkowy[/B] • 250 ml mleka • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na ½ litra mleka) • 2 duże lub 3 mniejsze jabłka typu antonówka • Cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka masła [B]Dodatkowo:[/B] do ozdoby przygotować ogonki od jabłek lub cieniutkie paluszki słone. Również można przygotować np. pestki dyni, które będą robiły za listki [B]Wykonanie:[/B] [I][B]Budyń jabłkowy:[/B][/I] jedno jabłko obrać i pokroić w kostkę, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w miseczce i wstawić do mikrofalówki na średnią moc, na ok. 3 – 5 minut. Z jabłek powstanie mus jabłkowy. Cukier waniliowy wymieszać z budyniem i rozmieszać w ¼ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać wymieszany budyń i zagotować. Ugotowany budyń powinien być gęsty. Zdjąć z ognia i wmieszać przygotowany mus jabłkowy. Kolejne jabłko obrać i pokroić w kostkę, wmieszać w gorący budyń. Odstawić do wystudzenia. [I][B]Ciasto drożdżowe:[/B][/I] z mleka, drożdży , cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dobrze ciasto. Dodać olej i ponownie wyrabiać, aż cały olej zostanie wchłonięty przez ciasto a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, wierzch miski z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej dwukrotnie. Przygotować foremki-babeczki, w których będziemy piekli bułeczki-jabłka, tzn. posmarować bardzo dokładnie masłem. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które należy uformować w koło, na środku którego układamy po łyżce lekko ciepłego budyniu jabłkowego. Zbieramy brzegi koła razem, tworząc kulkę, którą układamy stroną zlepianą do dołu w foremce. Kulki powinny sięgać nieco powyżej połowy wysokości foremki, gdyż ciasto mocno rośnie. W każdej kulce robimy głęboki dołek na środku, mocno omączonym palcem . Zostawiamy pod przykryciem, do wyrastania. Po wyrośnięciu, ponownie zaznaczamy omączonym palcem, środek „jabłuszka” , w który wkładamy ogonki z jabłek lub słone paluszki. Bułeczki posmarować rozmąconym białkiem i wtedy można przykleić tuż obok ogonka listek z pestki dyni. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut. [ATTACH=full]57080[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżowe bułeczki - jabłuszka
Top
Bottom