Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drozdzowe chalki / wersja maszynowa /
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 429749" data-attributes="member: 52"><p>[ATTACH=full]4979[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]4980[/ATTACH]</p><p></p><p>DROZDZOWE CHALKI</p><p></p><p>Uzyskane ciasto jest wyjatkowo miekkie.</p><p></p><p>Przepis MarinyB ze strony www.coquinaria.it</p><p></p><p>500 g maki pszennej / lepiej 400 g maki pszennej i 100 g maki </p><p>wysokoglutenowej manitoba /</p><p>25 g swiezych drozdzy</p><p>2 zoltka + 1 zoltko do posmarowania </p><p>100 g cukru</p><p>75 g stopionego masla</p><p>200 ml mleka / jesli trzeba, mozna zastapic je woda /</p><p>1 lyzeczka mialkiej soli / 1 lyzeczka = 5 ml /</p><p>cukier typu posypka</p><p>- przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na </p><p>kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego / </p><p>- dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w </p><p>pozostalych 100 ml cieplego mleka </p><p>- dodac 2 rozbite widelcem zoltka i polowe stopionego masla</p><p>- wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie </p><p>planetarnym /</p><p>- po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc </p><p>miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja </p><p>uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta /</p><p>- przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do </p><p>wyrosniecia / nawet na cala noc /</p><p>- rano wyjac ciasto z wiaderka i wyrobic troche recznie dodajac, jesli </p><p>trzeba, 1-2 lyzki maki, podzielic ciasto na pol, a kazda polowe na 3 czesci: </p><p>ze zrobionych waleczkow uplesc 2 chalki</p><p>- ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia / zostawic miedzy </p><p>chalakmi troche miejsca: moga jeszcze urosnac /, posmarowac chalki zoltkiem, </p><p>przykryc i zostawic w cieplym miejscu jeszcze na godzine</p><p>- rozgrzac piekarnik do 180°C, posypac chalki cukrem, piec przez 15-20 minut</p><p>- wyjac i ostudzic na tzw. kratce</p><p></p><p>Chalki mozna oczywiscie zrobic recznie, ale to juz inny rozdzial.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 429749, member: 52"] [ATTACH=full]4979[/ATTACH] [ATTACH=full]4980[/ATTACH] DROZDZOWE CHALKI Uzyskane ciasto jest wyjatkowo miekkie. Przepis MarinyB ze strony www.coquinaria.it 500 g maki pszennej / lepiej 400 g maki pszennej i 100 g maki wysokoglutenowej manitoba / 25 g swiezych drozdzy 2 zoltka + 1 zoltko do posmarowania 100 g cukru 75 g stopionego masla 200 ml mleka / jesli trzeba, mozna zastapic je woda / 1 lyzeczka mialkiej soli / 1 lyzeczka = 5 ml / cukier typu posypka - przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego / - dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w pozostalych 100 ml cieplego mleka - dodac 2 rozbite widelcem zoltka i polowe stopionego masla - wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie planetarnym / - po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta / - przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do wyrosniecia / nawet na cala noc / - rano wyjac ciasto z wiaderka i wyrobic troche recznie dodajac, jesli trzeba, 1-2 lyzki maki, podzielic ciasto na pol, a kazda polowe na 3 czesci: ze zrobionych waleczkow uplesc 2 chalki - ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia / zostawic miedzy chalakmi troche miejsca: moga jeszcze urosnac /, posmarowac chalki zoltkiem, przykryc i zostawic w cieplym miejscu jeszcze na godzine - rozgrzac piekarnik do 180°C, posypac chalki cukrem, piec przez 15-20 minut - wyjac i ostudzic na tzw. kratce Chalki mozna oczywiscie zrobic recznie, ale to juz inny rozdzial. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drozdzowe chalki / wersja maszynowa /
Top
Bottom