Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe ciasto z budyniem i kokosem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iguana" data-source="post: 7530" data-attributes="member: 11"><p>Drożdżowe ciasto z budyniem i kokosem zaskakująco smaczne i nie tak skomplikowane jak na to wygląda </p><p></p><p>składniki </p><p>ciasto: </p><p>- 1 szklanka mleka </p><p>- 3 szklanki mąki </p><p>- 1/2 szklanki cukru </p><p>- cukier waniliowy </p><p>- 1 żółtko </p><p>- 1 jajo całe </p><p>- 1/3 kostki masła ( kostka = 250 g ) </p><p>- 2.5 dag drożdży świeżych lub paczuszka suchych </p><p></p><p>kokosowa posypka: </p><p>- 200 g wiórek kokosowych </p><p>- 200 g cukru </p><p>- 200 g margaryny </p><p>- 2 łyżki wody </p><p>- 1 jajko </p><p></p><p>poza tym: </p><p>- 2 opakowania jasnego budyniu </p><p>- 1 litr mleka </p><p>- 4 łyzki cukru </p><p>- 1 łyżka mąki ziemniaczanej </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p></p><p>Z budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń na mleku i wylać na pergaminem wyłożona blachę. Odstawic do stygniecia. </p><p>Zagotować wode, margaryne, cukier i wiórki kokosowe. Kiedy wystygnie wbić jajko i wymieszać. </p><p></p><p>Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka , łyżeczki cukru i łyżki maki zrobić zaczyn. </p><p>Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Dodać wyrośnięte drożdże , mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić a kiedy zacznie odstawać od brzegów miski dodać roztopione masło i jeszcze trochę wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoja objętość. Ponownie wyrobić. </p><p>Na wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć 3/4 ciasta drożdżowego na spód, na to wyłożyć budyń na 1/4 drożdżowego na wierzchu wyłożyć masę kokosową. Odstawić na ok 10 min żeby nieco "ruszyło". </p><p>Piec 35 min w temp. 180oC. </p><p>Ddodatkowe informacje </p><p>Ciasto drożdżowe wychodzi trochę luźne i jeśli to konieczne mozna dodac troche mąki ale w tej formie jest puszyste i mozna pomóc sobie rękami natłuszczonymi oliwą.Budyń z powodzeniem mozna wyłozyć bezpośrednio na cisto ale może wyjść nieco nierówne. Piec na początku można tylko od dołu aby wierzch się nie spalił , ale to zalezy od piekarnika. </p><p></p><p></p><p>UWAGA: Jeśli blacha za mała to zacznie uciekać </p><p></p><p>smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iguana, post: 7530, member: 11"] Drożdżowe ciasto z budyniem i kokosem zaskakująco smaczne i nie tak skomplikowane jak na to wygląda składniki ciasto: - 1 szklanka mleka - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 żółtko - 1 jajo całe - 1/3 kostki masła ( kostka = 250 g ) - 2.5 dag drożdży świeżych lub paczuszka suchych kokosowa posypka: - 200 g wiórek kokosowych - 200 g cukru - 200 g margaryny - 2 łyżki wody - 1 jajko poza tym: - 2 opakowania jasnego budyniu - 1 litr mleka - 4 łyzki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej sposób przygotowania Z budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń na mleku i wylać na pergaminem wyłożona blachę. Odstawic do stygniecia. Zagotować wode, margaryne, cukier i wiórki kokosowe. Kiedy wystygnie wbić jajko i wymieszać. Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka , łyżeczki cukru i łyżki maki zrobić zaczyn. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Dodać wyrośnięte drożdże , mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić a kiedy zacznie odstawać od brzegów miski dodać roztopione masło i jeszcze trochę wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoja objętość. Ponownie wyrobić. Na wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć 3/4 ciasta drożdżowego na spód, na to wyłożyć budyń na 1/4 drożdżowego na wierzchu wyłożyć masę kokosową. Odstawić na ok 10 min żeby nieco "ruszyło". Piec 35 min w temp. 180oC. Ddodatkowe informacje Ciasto drożdżowe wychodzi trochę luźne i jeśli to konieczne mozna dodac troche mąki ale w tej formie jest puszyste i mozna pomóc sobie rękami natłuszczonymi oliwą.Budyń z powodzeniem mozna wyłozyć bezpośrednio na cisto ale może wyjść nieco nierówne. Piec na początku można tylko od dołu aby wierzch się nie spalił , ale to zalezy od piekarnika. UWAGA: Jeśli blacha za mała to zacznie uciekać smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe ciasto z budyniem i kokosem
Top
Bottom