Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe na kefirze
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 907535" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]46630[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 2 szklanki mąki + 1 łyżka</p><p>* 1/2 szklanki kefiru +1 łyżka</p><p>* 5 łyżek cukru + 1 łyżka </p><p>* 30g drożdży</p><p>* 2 żółtka (<em><strong>miałam duże jajko z podwójnym żółtkiem</strong></em>)</p><p>* 50 g masła</p><p>* 2 łyżki oleju</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* 2 średniej wielkości jabłka</p><p>* kruszonka </p><p></p><p>Drożdże wymieszac z 1 łyżką cukru, 1 łyżką kefiru (można dac 2 łyżki) i 1 łyżką maki. Pozostawic do wyrośnięcia. Jajka ubic z cukrem, dodac kefir, wymieszac. Mąkę wymieszac z solą i dodac wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną. Wszystko razem wyrobic (można mikserem, bo ciasto jest dośc rzadkie) . Masło rozpuścic razem z olejem i letnie dodac do ciasta. Wyrabiac aż składniki dobrze się połaczą razem. Ciasto wylac do tortownicy o średnicy 26 cm. Poukładac pokrojone jabłka, posypac kruszonką. Odstawic do wyrośnięcia. </p><p>Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46631[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 907535, member: 4258"] [ATTACH=full]46630[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 2 szklanki mąki + 1 łyżka * 1/2 szklanki kefiru +1 łyżka * 5 łyżek cukru + 1 łyżka * 30g drożdży * 2 żółtka ([I][B]miałam duże jajko z podwójnym żółtkiem[/B][/I]) * 50 g masła * 2 łyżki oleju * szczypta soli * 2 średniej wielkości jabłka * kruszonka Drożdże wymieszac z 1 łyżką cukru, 1 łyżką kefiru (można dac 2 łyżki) i 1 łyżką maki. Pozostawic do wyrośnięcia. Jajka ubic z cukrem, dodac kefir, wymieszac. Mąkę wymieszac z solą i dodac wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną. Wszystko razem wyrobic (można mikserem, bo ciasto jest dośc rzadkie) . Masło rozpuścic razem z olejem i letnie dodac do ciasta. Wyrabiac aż składniki dobrze się połaczą razem. Ciasto wylac do tortownicy o średnicy 26 cm. Poukładac pokrojone jabłka, posypac kruszonką. Odstawic do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. [ATTACH=full]46631[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe na kefirze
Top
Bottom