Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Drożdżowe pierożki z fetą, ziemniakami, suszonymi pomidorami i oliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1200285" data-attributes="member: 12156"><p>Wieczorem przygotowujemy ciasto i farsz, a rano formujemy bułeczki, krótko wyrastają i pieczemy.</p><p></p><p>Smacznego!</p><p></p><p></p><p>Proporcje na 24 spore bułeczki</p><p></p><p>Ciasto</p><p>500g mąki pszennej</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>170g jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru</p><p>150g wody</p><p>2 łyżki oleju</p><p>6g + 6g drożdży świeżych</p><p></p><p>Wieczorem wyrobić krótko ciasto z powyższych składników, używając tylko 6g drożdży. Zostawić w misce na blacie pod przykryciem na noc (10-12) godzin.</p><p></p><p></p><p>Farsz</p><p>400g ugotowanych ziemniaków, ubitych i wystudzonych</p><p>200g sera feta</p><p>spora garść oliwek, posiekanych</p><p>12-14 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy, mogą być suche), posiekanych</p><p>ząbek czosnku, rozgnieciony</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Składniku farszu wymieszać, doprawić, zostawić na noc w lodówce.</p><p></p><p></p><p>Przed pieczeniem zagnieść ciasto z pozostałymi drożdżami roztartymi w 2-3 łyżkach wody.</p><p></p><p>Podzielić na 24 równe części, każda rozwałkować na placuszek o średnicy ok. 10 cm, nakładać łyżkę farszu i sklejać.</p><p>Lub podzielić ciasto na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt, pokroić na 12 kwadratów i lepić trójkątne pierożki.</p><p>Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut.</p><p>Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem, piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.</p><p></p><p>Można zamrażać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1200285, member: 12156"] Wieczorem przygotowujemy ciasto i farsz, a rano formujemy bułeczki, krótko wyrastają i pieczemy. Smacznego! Proporcje na 24 spore bułeczki Ciasto 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 170g jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru 150g wody 2 łyżki oleju 6g + 6g drożdży świeżych Wieczorem wyrobić krótko ciasto z powyższych składników, używając tylko 6g drożdży. Zostawić w misce na blacie pod przykryciem na noc (10-12) godzin. Farsz 400g ugotowanych ziemniaków, ubitych i wystudzonych 200g sera feta spora garść oliwek, posiekanych 12-14 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy, mogą być suche), posiekanych ząbek czosnku, rozgnieciony 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Składniku farszu wymieszać, doprawić, zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem zagnieść ciasto z pozostałymi drożdżami roztartymi w 2-3 łyżkach wody. Podzielić na 24 równe części, każda rozwałkować na placuszek o średnicy ok. 10 cm, nakładać łyżkę farszu i sklejać. Lub podzielić ciasto na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt, pokroić na 12 kwadratów i lepić trójkątne pierożki. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem, piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Można zamrażać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Drożdżowe pierożki z fetą, ziemniakami, suszonymi pomidorami i oliwkami*
Top
Bottom