Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe warkocze z orzechami włoskimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="villanelle" data-source="post: 497212" data-attributes="member: 1300"><p>[ATTACH=full]9640[/ATTACH]</p><p></p><p><u><em>ciasto:</em></u></p><p>250 ml mleka</p><p>75 g miękkiego masła</p><p>1 torebka drożdży instant</p><p>duża szczypta soli</p><p>45 g cukru pudru</p><p>1 cukier waniliowy (16 g)</p><p>450 g mąki</p><p></p><p><u><em>masa:</em></u></p><p>75 g miękkiego masła</p><p>30 g brązowego cukru</p><p>75 g drobno zmielonych orzechów</p><p></p><p>1 jajko lub trochę mleka do posmarowania</p><p></p><p><u><em>sposób przygotowania:</em></u></p><p><u><em></em></u></p><p>1. Mleko z masłem podgrzać w rondelku. Kiedy masło się całkowicie rozpuści odstawić do wystygnięcia. </p><p>2. Dodać drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut.</p><p>3. Dodać sól, cukier (waniliowy + puder) i mąkę. Wyrabiać 5 minut (mikser radzi sobie z tym znakomicie!).</p><p>4. Ciasto włożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.</p><p>5. Przygotować pastę orzechową. W tym celu w rondelku podgrzać masło i cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie dodać orzechy. Dobrze wymieszać.</p><p>6. Ciasto odgazować, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość 3-4 mm, posmarować połową pasty orzechowej. Prostokąt składamy biorąc za krótszy bok do środka zakrywając 1/3, a następnie bierzemy z drugiej strony i zakładamy do środka. Powinniśmy otrzymać długi prostokąt składający się z 3 warstw oddzielonych masą.</p><p></p><p>[ATTACH=full]9643[/ATTACH]</p><p></p><p>7. Złożony prostokąt tniemy w poprzek na małe prostokąty o szerokości 3 cm. Każdy z tych prostokątków nacinamy (nie do końca) dwa razy tak, aby zapleść warkocz. Końce warkocza zawijamy do spodu. Układamy na blasze. </p><p></p><p>[ATTACH=full]9644[/ATTACH]</p><p></p><p>8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. </p><p>9. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.</p><p>10. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 C. </p><p></p><p>Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły od spodu!</p><p></p><p>Kroiłam na trochę większe prostokąt ok. 5cm szerokości i wyszło mi dzisiaj 10 szt.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="villanelle, post: 497212, member: 1300"] [ATTACH=full]9640[/ATTACH] [U][I]ciasto:[/I][/U] 250 ml mleka 75 g miękkiego masła 1 torebka drożdży instant duża szczypta soli 45 g cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 g) 450 g mąki [U][I]masa:[/I][/U] 75 g miękkiego masła 30 g brązowego cukru 75 g drobno zmielonych orzechów 1 jajko lub trochę mleka do posmarowania [U][I]sposób przygotowania: [/I][/U] 1. Mleko z masłem podgrzać w rondelku. Kiedy masło się całkowicie rozpuści odstawić do wystygnięcia. 2. Dodać drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut. 3. Dodać sól, cukier (waniliowy + puder) i mąkę. Wyrabiać 5 minut (mikser radzi sobie z tym znakomicie!). 4. Ciasto włożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 5. Przygotować pastę orzechową. W tym celu w rondelku podgrzać masło i cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie dodać orzechy. Dobrze wymieszać. 6. Ciasto odgazować, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość 3-4 mm, posmarować połową pasty orzechowej. Prostokąt składamy biorąc za krótszy bok do środka zakrywając 1/3, a następnie bierzemy z drugiej strony i zakładamy do środka. Powinniśmy otrzymać długi prostokąt składający się z 3 warstw oddzielonych masą. [ATTACH=full]9643[/ATTACH] 7. Złożony prostokąt tniemy w poprzek na małe prostokąty o szerokości 3 cm. Każdy z tych prostokątków nacinamy (nie do końca) dwa razy tak, aby zapleść warkocz. Końce warkocza zawijamy do spodu. Układamy na blasze. [ATTACH=full]9644[/ATTACH] 8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. 9. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. 10. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 C. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły od spodu! Kroiłam na trochę większe prostokąt ok. 5cm szerokości i wyszło mi dzisiaj 10 szt. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowe warkocze z orzechami włoskimi
Top
Bottom