Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
Drożdżowe z truskawkami
BARDZO DOBRE I WIOSENNE

Na zaczyn
50 g drożdży
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej

Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże dodać cukier i ok. 1/2 szklanki mąki wszystko razem wymieszać do konsystencji śmietany odstawić do wyrośnięcia ( szybko rośnie)

Ciasto
500 g mąki
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju

Gdy zaczyn urośnie wleć go do mąki, jaja, cukru i wyrabiać ciasto powinno mieć konsystencje dość lekką i być miękkie w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka całość wyrabiać ok. 5 minut, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać olej wyrobić jeszcze raz, aby ciasto wchłonęło olej i odstawić do wyrośnięcia

Truskawki ok. 500 g

Kruszonka
300 g mąki + 150 g margaryny + 150 g cukru wyrobić na kruszonkę

Gdy ciasto urośnie przełożyć do brytfanny klasycznej dużej, poukładać umyte truskawki i posypać całość kruszonką, pozostawić na około 15 minut i wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia się powierzchni
Wyciągnąć ostudzić i można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi ciasto słodkie
SMACZNEGO

drozdz.JPG

ciasto.jpg

Załączniki

• drozdz.JPG
    drozdz.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0
  • ciasto.jpg
    ciasto.jpg
    1.9 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Darek, ciasto wygląda niezwykle apetycznie. Uwielbiam drożdżowe.

Jeżeli możesz, to popraw treśc, bo przynajmniej u mnie , w składnikach na ciasto i na kruszonkę (tam gdzie jest mąka, cukier, olej) są jakieś hieroglify. Mogę się domyślac, ale pewności nie mam, ile czego.
A truskaweczki na pierwszym zdjęciu, niczym żywe

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
U mnie też hieroglify ;)
A ciasto fajne
lecker.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
I zdjęcia też fajne, ale zmiłuj się nad ludzkością i zmniejsz wielkość czcionki. Merci.

emkagr

Member
Lis 18, 2007
21
0
1
to może jeszcze raz napisz ile ma być mąki w zaczynie oraz cukru i oleju w cieście. bo przyznam się, że przymierzam się na dzisiaj do tego przepisu

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy