Drożdżowe z truskawkami
BARDZO DOBRE I WIOSENNE
Na zaczyn
50 g drożdży
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże dodać cukier i ok. 1/2 szklanki mąki wszystko razem wymieszać do konsystencji śmietany odstawić do wyrośnięcia ( szybko rośnie)
Ciasto
500 g mąki
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
Gdy zaczyn urośnie wleć go do mąki, jaja, cukru i wyrabiać ciasto powinno mieć konsystencje dość lekką i być miękkie w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka całość wyrabiać ok. 5 minut, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać olej wyrobić jeszcze raz, aby ciasto wchłonęło olej i odstawić do wyrośnięcia
Truskawki ok. 500 g
Kruszonka
300 g mąki + 150 g margaryny + 150 g cukru wyrobić na kruszonkę
Gdy ciasto urośnie przełożyć do brytfanny klasycznej dużej, poukładać umyte truskawki i posypać całość kruszonką, pozostawić na około 15 minut i wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia się powierzchni
Wyciągnąć ostudzić i można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi ciasto słodkie
SMACZNEGO

BARDZO DOBRE I WIOSENNE
Na zaczyn
50 g drożdży
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże dodać cukier i ok. 1/2 szklanki mąki wszystko razem wymieszać do konsystencji śmietany odstawić do wyrośnięcia ( szybko rośnie)
Ciasto
500 g mąki
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
Gdy zaczyn urośnie wleć go do mąki, jaja, cukru i wyrabiać ciasto powinno mieć konsystencje dość lekką i być miękkie w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka całość wyrabiać ok. 5 minut, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać olej wyrobić jeszcze raz, aby ciasto wchłonęło olej i odstawić do wyrośnięcia
Truskawki ok. 500 g
Kruszonka
300 g mąki + 150 g margaryny + 150 g cukru wyrobić na kruszonkę
Gdy ciasto urośnie przełożyć do brytfanny klasycznej dużej, poukładać umyte truskawki i posypać całość kruszonką, pozostawić na około 15 minut i wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia się powierzchni
Wyciągnąć ostudzić i można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi ciasto słodkie
SMACZNEGO


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: