Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Drozdzowe zajaczki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 16353" data-attributes="member: 28"><p><strong>Drozdzowe zajaczki</strong></p><p></p><p>Bardzo fajne na wielkanocny stol</p><p></p><p>50 dag maki</p><p>40g drozdzy</p><p>200 ml letniego mleka</p><p>80 g cukru</p><p>2 jaja</p><p>1/2 l-czki soli</p><p>100 g miekkiego masla</p><p>2 lyzki oleju </p><p>zoltko</p><p></p><p>Make przesiac do miski , zrobic wglebienie.DO dolka wkruszyc drozdze, dodac 6 lyzek mleka, 1 l-czke cukru i odrobine maki-wymieszac , odstawic do wyrosniecia na 15 minut</p><p></p><p>Do maki z rozczynem dodac reszte letniego mleka i cukru, jaja, sol i maslo.Mikserem ladnie wyrobic az ciasto bedzie gladkie.Przykryc i odstawic na 30 minut</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzac do 180C .Ciasto dobrze zagniesc i podzielic na 12 porcji.</p><p></p><p>Formowac zajaczki( ja to robie przez uformowanie lekko splaszczonej kulki z ciasta , tak aby z jednej strony byla odrobinke mocniej splaszczona.Nastepnie nozem robie po dwa naciecia z kazdej strony splaszczonej czesci-to beda uszy. Na oczy mozna uzyc rodzynek)</p><p></p><p>Zajaczki posmarowac rozmaconym zoltkiemz 2 lyzkami wody. Mozna posypac cukrem krysztalem</p><p></p><p>Piec przez 20-25 minut</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><em>Przepis pochodzi z kwietniowego Sol i Pieprz</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 16353, member: 28"] [B]Drozdzowe zajaczki[/B] Bardzo fajne na wielkanocny stol 50 dag maki 40g drozdzy 200 ml letniego mleka 80 g cukru 2 jaja 1/2 l-czki soli 100 g miekkiego masla 2 lyzki oleju zoltko Make przesiac do miski , zrobic wglebienie.DO dolka wkruszyc drozdze, dodac 6 lyzek mleka, 1 l-czke cukru i odrobine maki-wymieszac , odstawic do wyrosniecia na 15 minut Do maki z rozczynem dodac reszte letniego mleka i cukru, jaja, sol i maslo.Mikserem ladnie wyrobic az ciasto bedzie gladkie.Przykryc i odstawic na 30 minut Piekarnik rozgrzac do 180C .Ciasto dobrze zagniesc i podzielic na 12 porcji. Formowac zajaczki( ja to robie przez uformowanie lekko splaszczonej kulki z ciasta , tak aby z jednej strony byla odrobinke mocniej splaszczona.Nastepnie nozem robie po dwa naciecia z kazdej strony splaszczonej czesci-to beda uszy. Na oczy mozna uzyc rodzynek) Zajaczki posmarowac rozmaconym zoltkiemz 2 lyzkami wody. Mozna posypac cukrem krysztalem Piec przez 20-25 minut [I]Przepis pochodzi z kwietniowego Sol i Pieprz[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Drozdzowe zajaczki*
Top
Bottom