Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
DROŻDŻÓWKA - Puchatkowy przepis
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 202001" data-attributes="member: 8"><p>DROŻDŻÓWKA - </p><p></p><p>400 g mąki pszennej (typ 700), 6 żółtek, szklanka mleka, 40 g drożdży, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 1 – 2 łyżki cukru, parę kropel zapachowego olejku cytrynowego, albo skórka starta z 1 cytryny. </p><p></p><p>Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, i odczekać aż się zaczną pienić W mące zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami, zasypać mąką i odstawić przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce aby wyrosło (ok.45 min.) Dodać ogrzane żółtka, roztopione ciepłe masło, sól i olejek cytrynowy i dobrze wyrobić. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić. Podzielić na połowy i włożyć do keksowych foremek. Znowu cierpliwie odczekać aż ciasto mocno wyrośnie. Piec ok. 40 minut w 170 – 180 stopniach. </p><p>Podawać do delikatnych przystawek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 202001, member: 8"] DROŻDŻÓWKA - 400 g mąki pszennej (typ 700), 6 żółtek, szklanka mleka, 40 g drożdży, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 1 – 2 łyżki cukru, parę kropel zapachowego olejku cytrynowego, albo skórka starta z 1 cytryny. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, i odczekać aż się zaczną pienić W mące zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami, zasypać mąką i odstawić przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce aby wyrosło (ok.45 min.) Dodać ogrzane żółtka, roztopione ciepłe masło, sól i olejek cytrynowy i dobrze wyrobić. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić. Podzielić na połowy i włożyć do keksowych foremek. Znowu cierpliwie odczekać aż ciasto mocno wyrośnie. Piec ok. 40 minut w 170 – 180 stopniach. Podawać do delikatnych przystawek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
DROŻDŻÓWKA - Puchatkowy przepis
Top
Bottom