Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżówka w misce do ciasta (Tupperware)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 9965" data-attributes="member: 36"><p>składniki:</p><p>2 jajka</p><p>1/3 szklanki oleju (lub inny roztopiony tłuszcz)</p><p>50 g drożdży</p><p>350 ml mleka</p><p>6 łyżek cukru</p><p>1 zapach (śmietankowy)</p><p>600 g mąki</p><p></p><p>Sposób wykonania:</p><p></p><p>Rozczyn - mleko podgrzać w garnkku, aby było ciepłe. Do mleka dodać pokruszone drożdże, po 2 łyżki mąki i cukru, to wszystko dobrze wymieszać. Zostawić, aby rozczyn wyrósł.</p><p>Ciasto - do miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać jajka, wlać tłuszcz i zapach. Na końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Zamknąć szczelnie miskę i wypuścić powietrze. Wszystko wymieszać - kolistymi ruchami obracać miskę kilka razy (gdy składniki będą słabo wymieszane, można kilka razy zamieszać je łyżką). Tak przygotowane ciasto ponownie zamknąć i odłożyć w ciepłe miejsce lub do miski z ciepłą wodą. Kiedy ciasto wyrośnie, pokrywa sama się otworzy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na formę. Można dodać owoce i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika [ok. 200 st?]. Piec ok. 45 minut.</p><p></p><p>[...] - przypisy moje</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 9965, member: 36"] składniki: 2 jajka 1/3 szklanki oleju (lub inny roztopiony tłuszcz) 50 g drożdży 350 ml mleka 6 łyżek cukru 1 zapach (śmietankowy) 600 g mąki Sposób wykonania: Rozczyn - mleko podgrzać w garnkku, aby było ciepłe. Do mleka dodać pokruszone drożdże, po 2 łyżki mąki i cukru, to wszystko dobrze wymieszać. Zostawić, aby rozczyn wyrósł. Ciasto - do miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać jajka, wlać tłuszcz i zapach. Na końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Zamknąć szczelnie miskę i wypuścić powietrze. Wszystko wymieszać - kolistymi ruchami obracać miskę kilka razy (gdy składniki będą słabo wymieszane, można kilka razy zamieszać je łyżką). Tak przygotowane ciasto ponownie zamknąć i odłożyć w ciepłe miejsce lub do miski z ciepłą wodą. Kiedy ciasto wyrośnie, pokrywa sama się otworzy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na formę. Można dodać owoce i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika [ok. 200 st?]. Piec ok. 45 minut. [...] - przypisy moje [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżówka w misce do ciasta (Tupperware)
Top
Bottom