- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Przepis od koleżanki z wysp brytyjskich
2 zoltka
szklanka dyni(ugotowanej i zmiksowanej)
4 szkl. maki
1 szkl mleka
4 lyzki smietany
2 lyzeczki suszonych drozdzy
1/2 szkl cukru
kostka masla
wanilia (albo skorka z cytryny)
szczypta soli
maslo rozpuscic i schlodzic.
zoltka utrzec z cukrem i wanilia.
Do maszyny do chleba wlac schlodzone maslo, mleko, smietane, zmiksowana dynie i zoltka z cukrem.
Dodac make z sola, drozdze. Ustawic na program do wyrabiania ciasta. Oczywiscie mozna to zrobic bez maszyny - mikserem
Wyjac, rozdysponowac, odstawic na30 minut do podrosniecia.
Piec w temp 160-170 st. C (wstawiam do chlodnego piekarnika i w trakcie nagrzewania jeszcze sobie troche rosnie wszystko)
Wychodzi co najmniej 15-20 drozdzowek i jedno drozdzowe w dlugiej keksowce.
Smak bardzo maslany
Czesc drozdzowek wypelnilam konfitura z dzikiej rozy. Przed konsumpcja mozna sypnac cukrem pudrem.
2 zoltka
szklanka dyni(ugotowanej i zmiksowanej)
4 szkl. maki
1 szkl mleka
4 lyzki smietany
2 lyzeczki suszonych drozdzy
1/2 szkl cukru
kostka masla
wanilia (albo skorka z cytryny)
szczypta soli
maslo rozpuscic i schlodzic.
zoltka utrzec z cukrem i wanilia.
Do maszyny do chleba wlac schlodzone maslo, mleko, smietane, zmiksowana dynie i zoltka z cukrem.
Dodac make z sola, drozdze. Ustawic na program do wyrabiania ciasta. Oczywiscie mozna to zrobic bez maszyny - mikserem

Wyjac, rozdysponowac, odstawic na30 minut do podrosniecia.
Piec w temp 160-170 st. C (wstawiam do chlodnego piekarnika i w trakcie nagrzewania jeszcze sobie troche rosnie wszystko)
Wychodzi co najmniej 15-20 drozdzowek i jedno drozdzowe w dlugiej keksowce.
Smak bardzo maslany
Czesc drozdzowek wypelnilam konfitura z dzikiej rozy. Przed konsumpcja mozna sypnac cukrem pudrem.