drożdżówki dyniowe

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Przepis od koleżanki z wysp brytyjskich

2 zoltka
szklanka dyni(ugotowanej i zmiksowanej)
4 szkl. maki
1 szkl mleka
4 lyzki smietany
2 lyzeczki suszonych drozdzy
1/2 szkl cukru
kostka masla
wanilia (albo skorka z cytryny)
szczypta soli

maslo rozpuscic i schlodzic.
zoltka utrzec z cukrem i wanilia.
Do maszyny do chleba wlac schlodzone maslo, mleko, smietane, zmiksowana dynie i zoltka z cukrem.
Dodac make z sola, drozdze. Ustawic na program do wyrabiania ciasta. Oczywiscie mozna to zrobic bez maszyny - mikserem
icon_biggrin.gif

Wyjac, rozdysponowac, odstawic na30 minut do podrosniecia.
Piec w temp 160-170 st. C (wstawiam do chlodnego piekarnika i w trakcie nagrzewania jeszcze sobie troche rosnie wszystko)

Wychodzi co najmniej 15-20 drozdzowek i jedno drozdzowe w dlugiej keksowce.
Smak bardzo maslany
Czesc drozdzowek wypelnilam konfitura z dzikiej rozy. Przed konsumpcja mozna sypnac cukrem pudrem.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,042
5,083
113
Gdzie dokumentacja, Duende?
fiesgrins.gif

A może lepiej nie dawaj zdjęć, bo zaraz zechcę zrobić.
gruebel_2.gif
Mam sporo przecieru dyniowego,
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy