Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drozdzowki finskie PULA
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="askahi" data-source="post: 302922" data-attributes="member: 1238"><p>Absolutna rewelacja!!!</p><p></p><p>Na ok. 30 sztuk potrzeba:</p><p></p><p>500 ml letniego mleka</p><p>1-2 lyzeczki soli</p><p>200g cukru</p><p>lyzka kardamonu (daje ciekawy posmak)</p><p>1200-1400g maki</p><p>200g masla (stopionego)</p><p>22g drozdzy suszonych (3 paczuszki)</p><p></p><p>Mleko, sol, kardamon, cukier, drozdze i 800g maki wymieszac dlugo i dobrze. Dodac reszte maki i tluszcz i dobrze wyrobic. Zostawic do wyrosniecia do podwojenie objetosci (pod szmatka). Dodac dodatek (dzem, owoc, ciker z cynamonem), uformowac drozdzowki i piec w 440 F (225 C) przez 10-15 minut. Nie przedluzac, bo sie zeschna.</p><p></p><p>Ja moje robie na dwa sposoby. </p><p>1. Walkuje prostokat, smaruje dzemem winogronowym i zwijam w rulon wzdluz dlugiego boku, kroje w plasterki z pieke poziomo. Troche sie wtedy przyklejaja do papieru niestety, nic z tym nie moge zrobic.</p><p>2. Walkuje prostokat, wykrawam z niego kwadraty, nakladam na nie podsmazone w kosteczce jabluszka z cukrem, a nastepnie podnosze wszystki 4 rogi i zakrecam razem w taka ale sakiewke.</p><p></p><p>Potem mozna (nie trzeba) zagotowac lyzke mleka z 2 lyzkami cukru, posmarowac tym drozdzoweczki, popudrowac, konsumowac. Doskonale sie mroza, stanowiac fajna dojadke w porze lunchu czy kiedykolwiek badz. Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="askahi, post: 302922, member: 1238"] Absolutna rewelacja!!! Na ok. 30 sztuk potrzeba: 500 ml letniego mleka 1-2 lyzeczki soli 200g cukru lyzka kardamonu (daje ciekawy posmak) 1200-1400g maki 200g masla (stopionego) 22g drozdzy suszonych (3 paczuszki) Mleko, sol, kardamon, cukier, drozdze i 800g maki wymieszac dlugo i dobrze. Dodac reszte maki i tluszcz i dobrze wyrobic. Zostawic do wyrosniecia do podwojenie objetosci (pod szmatka). Dodac dodatek (dzem, owoc, ciker z cynamonem), uformowac drozdzowki i piec w 440 F (225 C) przez 10-15 minut. Nie przedluzac, bo sie zeschna. Ja moje robie na dwa sposoby. 1. Walkuje prostokat, smaruje dzemem winogronowym i zwijam w rulon wzdluz dlugiego boku, kroje w plasterki z pieke poziomo. Troche sie wtedy przyklejaja do papieru niestety, nic z tym nie moge zrobic. 2. Walkuje prostokat, wykrawam z niego kwadraty, nakladam na nie podsmazone w kosteczce jabluszka z cukrem, a nastepnie podnosze wszystki 4 rogi i zakrecam razem w taka ale sakiewke. Potem mozna (nie trzeba) zagotowac lyzke mleka z 2 lyzkami cukru, posmarowac tym drozdzoweczki, popudrowac, konsumowac. Doskonale sie mroza, stanowiac fajna dojadke w porze lunchu czy kiedykolwiek badz. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drozdzowki finskie PULA
Top
Bottom