Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżówki z jabłkiem i serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gladys" data-source="post: 855413" data-attributes="member: 15688"><p>ciasto: </p><p>ok 200ml mąki</p><p>50g masła</p><p>5 łyżek łyżki cukru</p><p>aromat waniliowy</p><p>jajko</p><p>cynamon zmielony</p><p>ok 600-800ml mąki (w ml, bo ja robiłam kubkami, nie na wagę) - tzn najpierw mniej mąki, a potem dodawać, jak za mało</p><p>drożdże (ok 12g)</p><p></p><p>farsz:</p><p>jabłko:</p><p>jabłko w ósemki, wyciąć pestki</p><p>ok łyżeczka masła</p><p>ok łyżeczka cykru</p><p>cynamon</p><p></p><p>serek:</p><p>kogel mogel z 1 żółtka i cukru (jakieś 3-4 łyżki)</p><p>twaróg - ok 150g</p><p></p><p>procedurę wykonania skopiuję z grubsza z <a href="http://idiosyncratic.blox.pl/2009/05/Drozdzowki-z-jablkiem-i-serem.html" target="_blank">bloga, gdzie ten przepis umieściłam</a>: </p><p>CIASTO</p><p></p><p>W garnku zagrzałam kubek mleka i ok 1/4 kostki masła, dodałam zmielony cynamon, trochę cukru (ze 3 łyżki) i aromat waniliowy. Zagrzałam do stopienia masła, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlałam do maszyny. Wbiłam też jajko - dlatego mleko nie mogło byc za gorące - żeby się białko nie ścięło. </p><p></p><p>Potem wymieszałam 3 kubki mąki i kilka łyżek cukru i wsypałam do maszyny. Dorzuciłam na wierzch jakieś 10-15g świeżych drożdzy, pokruszonych. Ustawiłam maszynę na wyrabianie ciasta (u mnie program się nazywa 'makaron') i poszło. W trakcie okazało się, że ciasto wychodzi za rzadkie, więc musiałam dosypać ok 1/2 kubka mąki. Ciasto się wyrobiło (15 minut, kocham tę maszynę) i sobie rosło spokojnie. </p><p></p><p>JABŁKO</p><p></p><p>W tym czasie dopadłam jabłko, umyłam i pokroiłam na ósemki. Nie obierałam, bo tak. Ten garnek, w którym było mleko z masłem - pamiętacie? Dodałam tam jeszcze łyżeczkę cukru, trochę masła, cynamonu, całość stopiłam i wrzuciłam cząstki jabłka - chwilę podsmażyłam, zeby złapały cukier, ale się nie rozwaliły i zostawiłam.</p><p></p><p>SEREK</p><p></p><p>Jeszcze serek. Kogel mogel z cukrem, mikserem je na gładka masę i po kawałku domiksowywać biały ser. </p><p></p><p>FORMOWANIE</p><p></p><p>Ciasto wyrosło. Trochę je rękami powygniatałam i odrywając kawałki ciasta uformowałam kulki (o średnicy na oko 4-5 cm). Kulki rozpłaszczyłam i układałam na nich po kawałku jabłka i łyżce serka, zamykając ciasto jak pierogi, układałam na blasze (na papierze do pieczenia) 'szwem' do góry. Na koniec sięgnęłam (ręką) do dna garnuszka po jabłkach i resztką masła, już tężejącego trochę, wymieszanego z cukrem i tym sokiem, co je owoce trochę puściły posmarowałam bułki po wierzchu.</p><p></p><p>PIECZENIE</p><p></p><p>Rosły sobie w piekarniku, wyłaczonym, ok pół godziny. Potem włączyłam piekarnik - kolejne pół godziny sie piekły w 170-180 stopniach. Potem jeszcze chwilę dochodziły, ale niedługo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gladys, post: 855413, member: 15688"] ciasto: ok 200ml mąki 50g masła 5 łyżek łyżki cukru aromat waniliowy jajko cynamon zmielony ok 600-800ml mąki (w ml, bo ja robiłam kubkami, nie na wagę) - tzn najpierw mniej mąki, a potem dodawać, jak za mało drożdże (ok 12g) farsz: jabłko: jabłko w ósemki, wyciąć pestki ok łyżeczka masła ok łyżeczka cykru cynamon serek: kogel mogel z 1 żółtka i cukru (jakieś 3-4 łyżki) twaróg - ok 150g procedurę wykonania skopiuję z grubsza z [URL="http://idiosyncratic.blox.pl/2009/05/Drozdzowki-z-jablkiem-i-serem.html"]bloga, gdzie ten przepis umieściłam[/URL]: CIASTO W garnku zagrzałam kubek mleka i ok 1/4 kostki masła, dodałam zmielony cynamon, trochę cukru (ze 3 łyżki) i aromat waniliowy. Zagrzałam do stopienia masła, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlałam do maszyny. Wbiłam też jajko - dlatego mleko nie mogło byc za gorące - żeby się białko nie ścięło. Potem wymieszałam 3 kubki mąki i kilka łyżek cukru i wsypałam do maszyny. Dorzuciłam na wierzch jakieś 10-15g świeżych drożdzy, pokruszonych. Ustawiłam maszynę na wyrabianie ciasta (u mnie program się nazywa 'makaron') i poszło. W trakcie okazało się, że ciasto wychodzi za rzadkie, więc musiałam dosypać ok 1/2 kubka mąki. Ciasto się wyrobiło (15 minut, kocham tę maszynę) i sobie rosło spokojnie. JABŁKO W tym czasie dopadłam jabłko, umyłam i pokroiłam na ósemki. Nie obierałam, bo tak. Ten garnek, w którym było mleko z masłem - pamiętacie? Dodałam tam jeszcze łyżeczkę cukru, trochę masła, cynamonu, całość stopiłam i wrzuciłam cząstki jabłka - chwilę podsmażyłam, zeby złapały cukier, ale się nie rozwaliły i zostawiłam. SEREK Jeszcze serek. Kogel mogel z cukrem, mikserem je na gładka masę i po kawałku domiksowywać biały ser. FORMOWANIE Ciasto wyrosło. Trochę je rękami powygniatałam i odrywając kawałki ciasta uformowałam kulki (o średnicy na oko 4-5 cm). Kulki rozpłaszczyłam i układałam na nich po kawałku jabłka i łyżce serka, zamykając ciasto jak pierogi, układałam na blasze (na papierze do pieczenia) 'szwem' do góry. Na koniec sięgnęłam (ręką) do dna garnuszka po jabłkach i resztką masła, już tężejącego trochę, wymieszanego z cukrem i tym sokiem, co je owoce trochę puściły posmarowałam bułki po wierzchu. PIECZENIE Rosły sobie w piekarniku, wyłaczonym, ok pół godziny. Potem włączyłam piekarnik - kolejne pół godziny sie piekły w 170-180 stopniach. Potem jeszcze chwilę dochodziły, ale niedługo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżówki z jabłkiem i serem
Bottom