Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1678870" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]100551[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis <a href="https://pistachio-lo.blogspot.com/2021/05/przepyszne-drozdzowki-z-rabarbarem-i.html" target="_blank"> Lo </a></p><p><strong>Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego</strong></p><p></p><p>zaczyn</p><p></p><p>100 ml letniego mleka</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>7 g suszonych drożdży (2 1/2 łyżeczki) lub 20 g świeżych(dałam świeże 15g)</p><p></p><p>450 g mąki pszennej (typu 550)</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>100 ml mleka</p><p>70 g cukru</p><p>50 g masła</p><p>2 jajka</p><p></p><p>nadzienie</p><p></p><p>100 g rabarbaru (pokrojonego w 1/2 cm plasterki)*</p><p>1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią</p><p>100 g dżemu jagodowego (truskawkowego, malinowego...)</p><p></p><p>wierzch</p><p></p><p>100 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak...) - w temperaturze pokojowej</p><p>100 g cukru pudru</p><p>skórka starta z 1/4 cytryny</p><p></p><p>Wymieszać letnie mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut.</p><p>W misce miksera wymieszać mąkę si sól.</p><p>Doprowadzić do zagotowania 100 ml mleka z 70 g cukru i masłem. Odstawić do wystudzenia do letniej temperatury.</p><p>Do mąki dodać zaczyn, wystudzone mleko z masłem i cukrem i lekko rozbełtane jajka. Miksować całość przez 6 minut na średnich obrotach, a potem 4 minuty na szybkich.</p><p>Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić ciasto na 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). (Ja wsadziłam ciasto na całą noc do lodówki)</p><p>Wymieszać w miseczce rabarbar z cukrem z dodatkiem wanilii.</p><p>Posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę o średnicy około 30 cm.</p><p>Na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.</p><p>Posmarować je dżemem ciasto zachowując wolne 1 cm brzegi. Na połowę powierzchni wyłożyć rabarbar.</p><p>Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 8 kawałków. Włożyć je do formy i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszać łyżką serek z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Masa stanie się dość rzadka.</p><p>Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do zrumienienia się wierzchu.</p><p>Wyjąć i odstawić na 5 minut do lekkiego wystudzenia. Wierzch posmarować masą serkową. Odrywać bułeczki i jeść od razu. Można również po wystudzeniu, ale ciepłe są cudowne w smaku.</p><p></p><p>*na drugi raz dam więcej rabarbaru i posypię całość placka </p><p>[ATTACH=full]100552[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1678870, member: 592"] [ATTACH=full]100551[/ATTACH] Przepis [URL="https://pistachio-lo.blogspot.com/2021/05/przepyszne-drozdzowki-z-rabarbarem-i.html"] Lo [/URL] [B]Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego[/B] zaczyn 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży (2 1/2 łyżeczki) lub 20 g świeżych(dałam świeże 15g) 450 g mąki pszennej (typu 550) 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 70 g cukru 50 g masła 2 jajka nadzienie 100 g rabarbaru (pokrojonego w 1/2 cm plasterki)* 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 100 g dżemu jagodowego (truskawkowego, malinowego...) wierzch 100 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak...) - w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru skórka starta z 1/4 cytryny Wymieszać letnie mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut. W misce miksera wymieszać mąkę si sól. Doprowadzić do zagotowania 100 ml mleka z 70 g cukru i masłem. Odstawić do wystudzenia do letniej temperatury. Do mąki dodać zaczyn, wystudzone mleko z masłem i cukrem i lekko rozbełtane jajka. Miksować całość przez 6 minut na średnich obrotach, a potem 4 minuty na szybkich. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić ciasto na 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). (Ja wsadziłam ciasto na całą noc do lodówki) Wymieszać w miseczce rabarbar z cukrem z dodatkiem wanilii. Posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę o średnicy około 30 cm. Na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Posmarować je dżemem ciasto zachowując wolne 1 cm brzegi. Na połowę powierzchni wyłożyć rabarbar. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 8 kawałków. Włożyć je do formy i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszać łyżką serek z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Masa stanie się dość rzadka. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do zrumienienia się wierzchu. Wyjąć i odstawić na 5 minut do lekkiego wystudzenia. Wierzch posmarować masą serkową. Odrywać bułeczki i jeść od razu. Można również po wystudzeniu, ale ciepłe są cudowne w smaku. *na drugi raz dam więcej rabarbaru i posypię całość placka [ATTACH=full]100552[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego
Bottom