- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
W calosci skopiowalam od Doroty bo nie mam teraz czasu na edycje. Ja do jagod dorzucilam kilka malin. Bardzo pyszne. Na zdieciu po prawej.
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzo...i-jagodami.html
Składniki na 12 - 15 bułeczek:
• 80 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka soli
• 70 g miękkiego masła
• 1 duże jajko, roztrzepane
• 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
• 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
• 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
• 200 g jagód (mogą być mrożone)
• 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta
• 2 łyżki miodu
• 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190şC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzo...i-jagodami.html

Składniki na 12 - 15 bułeczek:
• 80 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka soli
• 70 g miękkiego masła
• 1 duże jajko, roztrzepane
• 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
• 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
• 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
• 200 g jagód (mogą być mrożone)
• 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta
• 2 łyżki miodu
• 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190şC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: