Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drozdzowki z serem i owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ajaj" data-source="post: 1259627" data-attributes="member: 10861"><p>W calosci skopiowalam od Doroty bo nie mam teraz czasu na edycje. Ja do jagod dorzucilam kilka malin. Bardzo pyszne. Na zdieciu po prawej.</p><p><a href="http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzowki-z-twarozkiem-i-jagodami.html" target="_blank">http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzo...i-jagodami.html</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]71270[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki na 12 - 15 bułeczek:</p><p>&#8226; 80 g drobnego cukru</p><p>&#8226; 1 łyżeczka soli</p><p>&#8226; 70 g miękkiego masła</p><p>&#8226; 1 duże jajko, roztrzepane</p><p>&#8226; 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)</p><p>&#8226; 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych</p><p>&#8226; 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej</p><p>Nadzienie:</p><p>&#8226; 200 g jagód (mogą być mrożone)</p><p>&#8226; 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta</p><p>&#8226; 2 łyżki miodu</p><p>&#8226; 2 - 3 łyżki cukru waniliowego</p><p></p><p>Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić. </p><p>Wykonanie ciasta:</p><p>Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.</p><p>Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.</p><p>Piec w temperaturze 190şC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.</p><p>Metoda dla maszynistów:</p><p>W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ajaj, post: 1259627, member: 10861"] W calosci skopiowalam od Doroty bo nie mam teraz czasu na edycje. Ja do jagod dorzucilam kilka malin. Bardzo pyszne. Na zdieciu po prawej. [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzowki-z-twarozkiem-i-jagodami.html"]http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Drozdzo...i-jagodami.html[/URL] [ATTACH=full]71270[/ATTACH] Składniki na 12 - 15 bułeczek: • 80 g drobnego cukru • 1 łyżeczka soli • 70 g miękkiego masła • 1 duże jajko, roztrzepane • 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych • 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej Nadzienie: • 200 g jagód (mogą być mrożone) • 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta • 2 łyżki miodu • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić. Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190şC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować. Metoda dla maszynistów: W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Drozdzowki z serem i owocami
Top
Bottom