- Maj 11, 2008
- 2,555
- 2,688
- 113
Przepis pochodzi z https://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-syropem-klonowym-i-pekanami
Wychodzą miękkie i bardzo smaczne, nawet po dwóch dniach smakują super.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.
Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym i posypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Piec w 180 stopniach ok 20 min. Po lekkim wystudzeniu polukrować.

Wychodzą miękkie i bardzo smaczne, nawet po dwóch dniach smakują super.
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła, roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.
Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym i posypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Piec w 180 stopniach ok 20 min. Po lekkim wystudzeniu polukrować.
Nadzienie z syropem klonowym i orzechami pekan:
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 120 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 150 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)
Ponadto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki syropu klonowego
- garstka grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich) do posypania

