Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżówki z syropem klonowym i pekanami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1757239" data-attributes="member: 9091"><p>Przepis pochodzi z <a href="https://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-syropem-klonowym-i-pekanami" target="_blank">https://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-syropem-klonowym-i-pekanami</a></p><p>Wychodzą miękkie i bardzo smaczne, nawet po dwóch dniach smakują super.</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">540 g mąki pszennej</li> <li data-xf-list-type="ul">80 g drobnego cukru do wypieków</li> <li data-xf-list-type="ul">3/4 łyżeczki soli</li> <li data-xf-list-type="ul">10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych</li> <li data-xf-list-type="ul">75 g masła, roztopionego</li> <li data-xf-list-type="ul">250 ml mleka</li> <li data-xf-list-type="ul">2 duże jajka</li> </ul><p>Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.</p><p></p><p>Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.</p><p>Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym i posypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).</p><p>Piec w 180 stopniach ok 20 min. Po lekkim wystudzeniu polukrować.</p><h2><u>Nadzienie z syropem klonowym i orzechami pekan:</u></h2> <ul> <li data-xf-list-type="ul">1/4 szklanki syropu klonowego</li> <li data-xf-list-type="ul">120 g jasnego i miałkiego brązowego cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka zmielonego cynamonu</li> <li data-xf-list-type="ul">150 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)</li> </ul><h2><u>Ponadto:</u></h2> <ul> <li data-xf-list-type="ul">1 szklanka cukru pudru</li> <li data-xf-list-type="ul">3 łyżki syropu klonowego</li> <li data-xf-list-type="ul">garstka grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich) do posypania</li> </ul><p>Z cukru i syropu klonowego utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze.</p><p>[ATTACH]115816[/ATTACH] [ATTACH]115817[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1757239, member: 9091"] Przepis pochodzi z [URL]https://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-syropem-klonowym-i-pekanami[/URL] Wychodzą miękkie i bardzo smaczne, nawet po dwóch dniach smakują super. [LIST] [*]540 g mąki pszennej [*]80 g drobnego cukru do wypieków [*]3/4 łyżeczki soli [*]10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych [*]75 g masła, roztopionego [*]250 ml mleka [*]2 duże jajka [/LIST] Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym i posypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Piec w 180 stopniach ok 20 min. Po lekkim wystudzeniu polukrować. [HEADING=1][U]Nadzienie z syropem klonowym i orzechami pekan:[/U][/HEADING] [LIST] [*]1/4 szklanki syropu klonowego [*]120 g jasnego i miałkiego brązowego cukru [*]1 łyżka zmielonego cynamonu [*]150 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich) [/LIST] [HEADING=1][U]Ponadto:[/U][/HEADING] [LIST] [*]1 szklanka cukru pudru [*]3 łyżki syropu klonowego [*]garstka grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich) do posypania [/LIST] Z cukru i syropu klonowego utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. [ATTACH]115816[/ATTACH] [ATTACH]115817[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżówki z syropem klonowym i pekanami
Top
Bottom