Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 827674" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami </strong></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>500 g mąki</p><p>15 g drożdży rozpuszczonych w 1/4 szklanki letniej wody</p><p>1 - 2 łyżki cukru</p><p>250 ml letniego mleka</p><p>75 g stopionego masła</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>Wyrobić nieco lepkie ciasto i wstawić je pod przykryciem <strong>na noc do lodówki</strong>.</p><p>Rano zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.</p><p>Bez nocnego wyrastania w lodówce trzeba dać więcej drożdży (25 g).</p><p>Lekko podsypując mąką uformować ciasto jak wiejski piróg Ayn*:</p><p><a href="http://aynmark.blogspot.com/2005/06/torta-rustica.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2005/06/torta-rustica.html</a></p><p>Posmarować ciasto słodką śmietanką, posypać odrobiną maku i czarnego sezamu.</p><p>Odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (180 - 190 stopni, około 30 - 35 minut).</p><p>Po upieczeniu przełożyć na ażurową podstawkę i posmarować stopionym masłem.</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>- około 3 szklanek <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27286" target="_blank">wypieczonego</a> w bulionie grzybowym z warzywami ryżu, kaszy gryczanej i jaglanej </p><p>- mrożona zupa grzybowa z Hortexu*, ugotowana w niewielkiej ilości bulionu grzybowego</p><p>- garść suszonych , ugotowanych i posiekanych drobno grzybów ( mnie się ostały tylko kanie)</p><p>Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.</p><p></p><p>*W mrożonce grzybowej są oprócz podgrzybków ziemniaki, które się fajnie rozgniatają i sklejają całe nadzienie.</p><p><strong>Można też oczywiście zrobić farsz po swojemu - ja wzięłam to, co miałam pod ręką.</strong></p><p>Piróg wyszedł pyszny - z miękkim, puszystym ciastem i lekko pikantnym nadzieniem.</p><p>Podałam go z aromatycznym bulionem grzybowym.</p><p>Polecam serdecznie!</p><p></p><p>* tu też go można zobaczyć:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15410&hl=" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15410&hl=</a></p><p></p><p>EDIT:</p><p>Zdjęcia:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27551&view=findpost&p=1019367" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1019367</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 827674, member: 1024"] [B]Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami [/B] [B]Ciasto:[/B] 500 g mąki 15 g drożdży rozpuszczonych w 1/4 szklanki letniej wody 1 - 2 łyżki cukru 250 ml letniego mleka 75 g stopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka soli Wyrobić nieco lepkie ciasto i wstawić je pod przykryciem [B]na noc do lodówki[/B]. Rano zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę. Bez nocnego wyrastania w lodówce trzeba dać więcej drożdży (25 g). Lekko podsypując mąką uformować ciasto jak wiejski piróg Ayn*: [URL="http://aynmark.blogspot.com/2005/06/torta-rustica.html"]http://aynmark.blogspot.com/2005/06/torta-rustica.html[/URL] Posmarować ciasto słodką śmietanką, posypać odrobiną maku i czarnego sezamu. Odstawić do wyrośnięcia. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (180 - 190 stopni, około 30 - 35 minut). Po upieczeniu przełożyć na ażurową podstawkę i posmarować stopionym masłem. [B]Nadzienie:[/B] - około 3 szklanek [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27286"]wypieczonego[/URL] w bulionie grzybowym z warzywami ryżu, kaszy gryczanej i jaglanej - mrożona zupa grzybowa z Hortexu*, ugotowana w niewielkiej ilości bulionu grzybowego - garść suszonych , ugotowanych i posiekanych drobno grzybów ( mnie się ostały tylko kanie) Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. *W mrożonce grzybowej są oprócz podgrzybków ziemniaki, które się fajnie rozgniatają i sklejają całe nadzienie. [B]Można też oczywiście zrobić farsz po swojemu - ja wzięłam to, co miałam pod ręką.[/B] Piróg wyszedł pyszny - z miękkim, puszystym ciastem i lekko pikantnym nadzieniem. Podałam go z aromatycznym bulionem grzybowym. Polecam serdecznie! * tu też go można zobaczyć: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15410&hl="]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15410&hl=[/URL] EDIT: Zdjęcia: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27551&view=findpost&p=1019367"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1019367[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami*
Top
Bottom