Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika Ty i Ja. Jest pełen sezon truskawkowy i jeszcze można kupić szparagi. Należy to wykorzystać,żeby zrobić tę sałatkę, która wyróżnia się niezwykłą delikatnością smaku.
Składniki
23 - 25 dkg małych, jędrnych, lecz dojrzałych truskawek
25 dkg ugotowanych szparagów (górne części)
5 łyżek gęstego majonezu
trochę soku z cytryny
kilka liści zielonej sałaty
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie je osuszamy. Ugotowane w osolonej wodzie szparagi ochładzamy, kroimy w 4 - 5 cm kawałki (najlepsze są "główki"
, skrapiamy sokiem cytrynowym, delikatnie mieszamy z truskawkami i łączymy ostrożnie z majonezem. Sałatkę podajemy na liściach zielonej sałaty do zimnej kury (pieczonej lub gotowanej), także w galarecie oraz do zimnej pieczeni cielęcej.
Składniki
23 - 25 dkg małych, jędrnych, lecz dojrzałych truskawek
25 dkg ugotowanych szparagów (górne części)
5 łyżek gęstego majonezu
trochę soku z cytryny
kilka liści zielonej sałaty
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie je osuszamy. Ugotowane w osolonej wodzie szparagi ochładzamy, kroimy w 4 - 5 cm kawałki (najlepsze są "główki"