Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszona gęś po normandzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 9216" data-attributes="member: 206"><p>Przepis na duszoną gęś z Normandii:</p><p></p><p>1 nieduża gęś niezbyt tłusta</p><p>3 cebule</p><p>4 marchewki</p><p>1 por</p><p>200 g boczku wędzonego</p><p>"bouquet garni" czyli w tym przypadku tymianek i liść laurowy</p><p>1 łodyga selera</p><p>butelka "cider" czyli piwa jabłkowego</p><p>50 g masła</p><p>1 kg jabłek szara reneta</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Gęś pokroić na porcje, boczek w kosteczkę i zrumienić razem na maśle.</p><p>Dodać marchew w cienkie talarki, cebule w kosteczkę, posiekany seler, białą część pora w talarki oraz zioła. Posolić, popieprzyć, zalać cidrem i gotować pomalutku pod przykryciem 3 godziny. </p><p>Obrane i pokrojone jabłka rozgotować na papę, odparować wodę żeby papa była gęsta.</p><p>Jak gęś gotowa, przecedzić sos przez sitko.</p><p>Podawać gęś polaną sosem z papą jabłkową.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 9216, member: 206"] Przepis na duszoną gęś z Normandii: 1 nieduża gęś niezbyt tłusta 3 cebule 4 marchewki 1 por 200 g boczku wędzonego "bouquet garni" czyli w tym przypadku tymianek i liść laurowy 1 łodyga selera butelka "cider" czyli piwa jabłkowego 50 g masła 1 kg jabłek szara reneta sól, pieprz Gęś pokroić na porcje, boczek w kosteczkę i zrumienić razem na maśle. Dodać marchew w cienkie talarki, cebule w kosteczkę, posiekany seler, białą część pora w talarki oraz zioła. Posolić, popieprzyć, zalać cidrem i gotować pomalutku pod przykryciem 3 godziny. Obrane i pokrojone jabłka rozgotować na papę, odparować wodę żeby papa była gęsta. Jak gęś gotowa, przecedzić sos przez sitko. Podawać gęś polaną sosem z papą jabłkową. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszona gęś po normandzku
Top
Bottom