- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

0,5 kg kiszonej kapusty - najlepiej takiej, która ma dodatek marchwi. Jeśli nie ma, dodajemy dodatkowo 1 marchew obraną i startą na tarce (duże oczkach)
kiełbasa - dowolna ilość, ja używam całego pętka o długości ok. 30 cm
1 duża cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku w ziarnach
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
czarny pieprz i sól do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
olej
Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplastry.
Cebulę wraz z kiełbasą zrumienić w garnku na niewielkiej ilości oleju, mieszając.
Kiedy kiełbasa będzie lekko rumiana, dodać posiekaną kiszoną kapustę, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i pieprz. (jełśi uzywamy kapusty bez marchewki, dodajemy w tym momencie takze startą marchew). Całość zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryła kapustę. Wymieszać.
Kapustę dusić na małym ogniu aż będzie miękka, ok. 40 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Na patelni przygotować zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zasmażką zagęścić kapustę, dzięki czemu otrzymamy pyszny sos.
Gotować jeszcze kilka minut i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem.