Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Duszona kiszona kapusta z kiełbasą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1446334" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]83715[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">0,5 kg kiszonej kapusty - najlepiej takiej, która ma dodatek marchwi. Jeśli nie ma, dodajemy dodatkowo 1 marchew obraną i startą na tarce (duże oczkach)</span></p><p><span style="font-size: 26px">kiełbasa - dowolna ilość, ja używam całego pętka o długości ok. 30 cm</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 duża cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 ziarna ziela angielskiego</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 listki laurowe</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka kminku w ziarnach</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżeczki przecieru pomidorowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">czarny pieprz i sól do smaku</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka masła</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">olej</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć i drobno posiekać.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplastry.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę wraz z kiełbasą zrumienić w garnku na niewielkiej ilości oleju, mieszając.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Kiedy kiełbasa będzie lekko rumiana, dodać posiekaną kiszoną kapustę, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i pieprz. (jełśi uzywamy kapusty bez marchewki, dodajemy w tym momencie takze startą marchew). Całość zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryła kapustę. Wymieszać.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Kapustę dusić na małym ogniu aż będzie miękka, ok. 40 minut.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Na patelni przygotować zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zasmażką zagęścić kapustę, dzięki czemu otrzymamy pyszny sos.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Gotować jeszcze kilka minut i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1446334, member: 2721"] [SIZE=10][ATTACH=full]83715[/ATTACH] 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepiej takiej, która ma dodatek marchwi. Jeśli nie ma, dodajemy dodatkowo 1 marchew obraną i startą na tarce (duże oczkach)[/SIZE] [SIZE=10]kiełbasa - dowolna ilość, ja używam całego pętka o długości ok. 30 cm[/SIZE] [SIZE=10]1 duża cebula[/SIZE] [SIZE=10]4 ziarna ziela angielskiego[/SIZE] [SIZE=10]2 listki laurowe[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka kminku w ziarnach[/SIZE] [SIZE=10]3 łyżeczki przecieru pomidorowego[/SIZE] [SIZE=10]czarny pieprz i sól do smaku[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżka mąki[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżka masła[/SIZE] [SIZE=10]olej[/SIZE] [SIZE=10]Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć i drobno posiekać.[/SIZE] [SIZE=10]Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplastry.[/SIZE] [SIZE=10]Cebulę wraz z kiełbasą zrumienić w garnku na niewielkiej ilości oleju, mieszając.[/SIZE] [SIZE=10]Kiedy kiełbasa będzie lekko rumiana, dodać posiekaną kiszoną kapustę, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i pieprz. (jełśi uzywamy kapusty bez marchewki, dodajemy w tym momencie takze startą marchew). Całość zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryła kapustę. Wymieszać.[/SIZE] [SIZE=10]Kapustę dusić na małym ogniu aż będzie miękka, ok. 40 minut.[/SIZE] [SIZE=10]Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.[/SIZE] [SIZE=10]Na patelni przygotować zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zasmażką zagęścić kapustę, dzięki czemu otrzymamy pyszny sos.[/SIZE] [SIZE=10]Gotować jeszcze kilka minut i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Duszona kiszona kapusta z kiełbasą
Top
Bottom