- Lip 11, 2007
- 151
- 0
- 0
Składniki:
* 4-5 średniej wielkości marchewki
* 1 puszka groszku konserwowego
* odrobina wody
* sól
* cukier
* 2 łyżki masła
* niecała łyżka mąki pszennej
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobinę wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy odsączony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.
Przepis na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra. Marchew można potrzeć, zamiast groszku można dać kukurydzę bądź fasolkę szparagową, "solo"
też bardzo dobrze smakuje.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, frytek.
Polecam, bo jest naprawdę pyszna.
p.s. przepis z domu rodzinnego, od mojej mamy.
* 4-5 średniej wielkości marchewki
* 1 puszka groszku konserwowego
* odrobina wody
* sól
* cukier
* 2 łyżki masła
* niecała łyżka mąki pszennej
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobinę wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy odsączony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.
Przepis na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra. Marchew można potrzeć, zamiast groszku można dać kukurydzę bądź fasolkę szparagową, "solo"
też bardzo dobrze smakuje.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, frytek.
Polecam, bo jest naprawdę pyszna.
p.s. przepis z domu rodzinnego, od mojej mamy.