Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Duszona marchewka z groszkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="piorunkowa" data-source="post: 1056847" data-attributes="member: 4605"><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong> * 4-5 średniej wielkości marchewki</strong></p><p><strong> * 1 puszka groszku konserwowego</strong></p><p><strong> * odrobina wody</strong></p><p><strong> * sól</strong></p><p><strong> * cukier</strong></p><p><strong> * 2 łyżki masła</strong></p><p><strong> * niecała łyżka mąki pszennej</strong></p><p></p><p>Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobinę wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.</p><p>Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy odsączony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.</p><p>Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.</p><p>Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.</p><p></p><p>Przepis na zasmażkę:</p><p>Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra. Marchew można potrzeć, zamiast groszku można dać kukurydzę bądź fasolkę szparagową, &quot;solo&quot;</p><p>też bardzo dobrze smakuje. </p><p>U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, frytek.</p><p></p><p>Polecam, bo jest naprawdę pyszna. </p><p></p><p>p.s. przepis z domu rodzinnego, od mojej mamy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="piorunkowa, post: 1056847, member: 4605"] [B]Składniki: * 4-5 średniej wielkości marchewki * 1 puszka groszku konserwowego * odrobina wody * sól * cukier * 2 łyżki masła * niecała łyżka mąki pszennej[/B] Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobinę wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy odsączony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy. Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem. Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić. Przepis na zasmażkę: Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra. Marchew można potrzeć, zamiast groszku można dać kukurydzę bądź fasolkę szparagową, "solo" też bardzo dobrze smakuje. U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, frytek. Polecam, bo jest naprawdę pyszna. p.s. przepis z domu rodzinnego, od mojej mamy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Duszona marchewka z groszkiem
Bottom